Koljern lanserar byggsystem för väggar under mark

Prefabricerade källarväggar monteras på Villa Lerkil ritat av Gert Wingårdh. Foto: Koljern Nordic

Koljern lanserar byggsystem för väggar under mark

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Koljern Nordic har utvecklat byggelement bestående av Foamglas, som bland annat använts i bygget av innovationsprojektet förskolan Hoppet. Nu satsar bolaget på en ny lösning och lanserar ett betongfritt byggsystem för cirkulära väggar under mark.

Företaget har testat systemet i fält i flera år och inkluderat hus i suterräng, hissgropar och bunkerliknande byggnader helt under jord. Byggtekniken för källarväggen är enligt Koljern mycket robust och anpassningsbar, vilket har demonstrerats genom att bära upp tunga timmerhus i flera våningar. På utsidan av källarväggarna nyttjas Foamglas kompakttaks-metod som ska garantera ett långvarigt och tätt skydd där isolering inte behöver bytas ut över tid.

Under 2022 kommer flertalet projekt med källarväggar att genomföras där merparten är souterräng-lösningar där en Koljerngrund övergår i källarvägg under mark och organiska väggar ställs ovanpå.

– Det har blivit vanligare att delvis bygga under mark, främst i kuperade områden som i fjällen, men metoden ger även andra fördelar när totalhöjden på huset är begränsad. En del ställer sig skeptiska till att bygga ett källarplan på traditionellt vis, med rädsla för inträngande fukt och kyla, samtidigt som betong och cellplast blir mer ifrågasatt. Vi hoppas att vårt koncept kan förändra synen på hur en källarvägg kan konstrueras och användas i större utsträckning för att ge alternativ till isolerad betong, säger Niklas Holmquist, säljansvarig på Koljern Nordic.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.