Vattentorn och Sara Kulturhus nominerade till Kasper Salin

Sara Kulturhus. Foto: David Valldeby

Vattentorn och Sara Kulturhus nominerade till Kasper Salin

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vattentorn i Helsingborg, kontor och paviljong i Stockholm samt kulturhus i Skellefteå är de fyra projekt som har nominerats till Kasper Salin-priset.

Priset har delats ut sedan 1962 av Sveriges Arkitekter, dåvarande SAR, och fyller alltså 60 år i år. Det är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och går till ett byggnadsverk/grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.

De som tävlar om Kasper Salin-priset är Filborna vattentorn, Helsingborg, ritat av Wingårdhs.

– Vattentornet använder en beprövad teknik genom att dra nytta av vattnets egen tyngd för att skapa tryck i ledningarna, vilket är energieffektivt. Att nominera ett vattentorn känns extra bra eftersom vattenhantering och -försörjning är en nyckelfråga för våra städer, säger Torun Hammar, juryns ordförande.

Uppmärksammade träbygget Sara kulturhus, ritat av White, är också nominerat.

– Kulturhuset utvecklar trähustekniken, där innovation är en central parameter för att lyckas med klimatomställningen. Samtidigt skapar huset en gemensam plats för både besökare och Skellefteåbor där kultur, möten och hotell blandas, säger Torun Hammar.

Marge arkitekter och Vasakronan står bakom Röda huset Sergels torg i Stockholm som nu har chans att vinna Kasper Salin-priset. Att avstå från dyrbar kontorsyta för att istället bygga i mindre skala ger plats för nya förbindelser och en nod som staden har saknat, menar juryn.

– Genom att korta av kontorshuset och göra en trappa mellan Sergels Torg och Malmskillnadsgatan skapas ett nytt, viktigt stråk i staden. Den lilla röda byggnaden gör stor skillnad som en mötespunkt med en egen, stark karaktär, säger Torun Hammar.

Det fjärde nominerade projektet är Skären i Stockholm, ritat av General Architecture.

– Skären vid Norrmalmstorg tar sig an två svåra uppgifter: att modernisera 1980-talets kontor med sina låga takhöjder och ganska mörka våningsplan, samt att lägga till volym på ett befintligt hus och ändå få det att smälta in i staden, säger Torun Hammar.

Vinnaren avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.