Så kan cementkrisen bli en väckarklocka för omställningen
ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]
Cementkrisen måste bli en väckarklocka som sätter igång arbetet att minska andelen cement i betong. Det tycker forskare inom hållbart byggande i cementkrisens spår.
Detta har, som många vet, hänt: Cementa på Gotland, som står för 75 procent av cementförsäljning hade fått tillstånd att bryta kalk nära ett Natura 2000-område för att göra sin cement. Men tillståndet överklagades av bland annat Naturskyddsföreningen till Mark- och miljööverdomstolen och då upphävde domstolen tillståndet. Huvudmotivet är att vattentillgången på Gotland hotas av kalkbrytningen. Regeringen är i skrivande stund på väg att besluta om huruvida Cementa ska få ytterligare tre år förlängt tillstånd, men dessa beslut kan oavsett utgång överklagas och framtiden för Cementas verksamhet på Gotland är därför ännu mycket osäker.
I flera pressmeddelanden har de varnat för att en kommande cementbrist kan bli en samhällsstörning och att de kanske kommer behöva börja
[aas_zone zone_id="20603"]
Lämna en kommentar
Regler för kommentarer på Hållbart Byggande
Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.