Arkitekter får nyckelroll i EU-initiativ för hållbara livsmiljöer

Förbundsdirektör Tobias Olsson. Foto: Joel Nilsson

Arkitekter får nyckelroll i EU-initiativ för hållbara livsmiljöer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boverket har fått regeringens uppdrag att koordinera Sveriges deltagande i New European Bauhaus (NEB). I det arbetet ska Boverkets etablerade samarbetet med fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter och andra aktörer beaktas.

Det borgar för att arkitekturfrågorna får en stark ställning i Sveriges och EU:s gröna samhällsomställning, lyfter Sveriges Arkitekter fram.

– Sveriges Arkitekter har hållbarhet och ekologisk hållbarhet som mycket hög prio och vi tar gärna på oss det här ansvaret. Jag är glad över att både EU-kommissionen och regeringen delar vår syn att arkitekturen är vägen framåt för att lösa klimatkrisen, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

Klimatneutral union 2050

New European Bauhaus är ett initiativ från EU-kommissionen som ordförande Ursula van der Leyen presenterade i höstas. Det ska stärka estetiska, sociala och kulturella värden i EU:s arbete med att nå målet om en klimatneutral union senast 2050. Nya Bauhaus ska fungera som designlab, accelerator och nätverk som tar tillvara på och korsbefruktar erfarenhet från en mängd olika discipliner. Viktiga beståndsdelar är det europeiska kulturarvet och människan i centrum. Initiativet tar inspiration från 1930-talets Bauhausrörelse och modernismens ”form följer funktion”. New European Bauhaus bygger på ”form följer planeten” och kretsar kring hållbarhet och cirkularitet, kvalitet och estetik samt inkludering och överkomlighet (i fråga om bostadspriser), skriver Sveriges Arkitekter.

NEB är kopplad till andra delar av EU:s politik och starkt finansierad av olika fonder, vilket gör att det finns gott om pengar till forskningsprojekt och implementering av nya idéer.

Syftet med deltagandet är att svenska aktörer inom arkitektur, design, konst och kulturmiljö ska kunna bidra till initiativet samt att ta del av pilotsatsningarna, som startar i höst. I en avslutande fas, som inleds 2023, ska erfarenheter och goda exempel spridas inom och utom EU. Förutom Sveriges Arkitekter finns bland annat Formas, Arkdes, Vinnova och Innovationsföretagen med i samarbetet kring NEB.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.