De är utsedda till fastighetsbranschens mest hållbara företag

De är utsedda till fastighetsbranschens mest hållbara företag

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sustainable Brand Index B2B för 2018, Nordens största studie om hållbarhet, rankar Riksbyggen till fastighetsbranschens mest hållbara företag.

Sustainable Brand Index B2B har genomförts sedan 2011 bland konsumenter och sedan 2017 bland beslutsfattare. Målgruppen är exekutiva beslutsfattare med inköpsansvar på storföretag med över 500 miljoner kronor i omsättning. Det är analysbyrån SB Insight som ligger bakom studien. Sustainable Brand Index B2B för 2018 genomfördes under september-november 2018. Totalt intervjuades 1000 beslutsfattare om 103 företags miljö- och sociala ansvarstagande, hur hållbarhet påverkar inköpsbesluten och hur de prioriterar hållbarhet internt.

Inom kategorin fastighetsbranschen rankar de intervjuade beslutsfattarna Riksbyggen i topp av totalt tio företag.

– Det är otroligt hedrande och glädjande att vi blivit utsedda till branschbäst när det gäller hållbarhet 2018 enligt Sustainable Brand Index B2B. Riksbyggen har under lång tid arbetat både systematiskt och innovativt med hållbarhetsfrågorna och utnämningen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen är ett kvitto på det arbetet, säger Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen.

På andra plats kommer Vasakronan följt av Castellum. Avfalls- och återvinningsföretaget Stena Recycling är det företag som anses vara bäst på hållbarhetsarbete enligt undersökningen. Det Göteborgsbaserade företaget går från plats elva till förstaplatsen i studien Sustainable Brand Index B2B som har släppts för andra året.

– Avfall är en het fråga idag, inte minst politiskt. Att befinna sig i den branschen är därför positivt för varumärket. Med bakgrund i detta har Stena Recycling också varit duktiga på att driva arbetet med plast och hållbar återvinning, säger Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

Annons

Bristfällig kunskap bland många chefer

Studien från SB Insight har även kartlagt hur kunskapen om hållbarhet och underleverantörernas arbete med ansvarstagande ser ut bland cheferna på Sveriges största bolag. Kunskapen visar sig vara låg och i många fall obefintlig, visar undersökningen. Omkring 60 procent känner inte till vad deras leverantörer gör inom hållbarhet. Allra minst vet cheferna om sina leverantörers arbete med socialt ansvar, exempelvis goda arbetsvillkor, antikorruption och jämställdhet.

– Överlag pratar vi i samhället mycket om hållbar utveckling. Trots detta verkar det som att personerna med störst möjlighet att påverka positivt genom sina investeringar inte alls hänger med. Det är beklagligt, säger Erik Elvingsson Hedén.

Han menar att en förklaring till detta ligger i att allt för mycket ansvar läggs på företagens hållbarhetschefer. Leverantörer kommunicerar i första hand med hållbarhetschefen snarare än de som är direkt ansvariga för inköpen.

– Exempelvis läggs mycket krut på hållbarhetsredovisningen. Det är ineffektivt eftersom endast 3 procent av beslutsfattarna uppger det som en relevant källa i sina inköpsbeslut, menar Erik Elvingsson Hedén.

Leif Linde, vd Riksbyggen, Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, Therese Berg, hållbarhetschef, tar emot priset som fastighetsbranschens mest hållbara företag under en prisutdelning den 29 november. Foto: Riksbyggen

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.