Svensk solelslösning vinnare på Intersolarmässan

Svensk solelslösning vinnare på Intersolarmässan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När den årliga tyska Intersolarmässan gick av stapeln nyligen utsågs svenska Ferroamp till vinnare av The Smarter E award för sin PowerShare teknik.

Ferroamp ligger bakom EnergyHub systemet där energieffektivisering, egenproducerad solel och energilager integreras i fastigheten med hjälp av ett likströmsnät. Företaget har utvecklat tekniken vidare genom PowerShare, ett modulärt system som styr energi från en eller fler gemensamma anläggningar till ännu fler användare.

Dela på producerad el

PowerShare går ut på att fler EnergyHub system, till exempel grannbyggnader i en BRF, kopplas samman i ett gemensamt mikronät. En tvåvägs omvandlare placeras i varje byggnad och kontrollerar energiflödet mellan det lokala växelströmsnätet och det gemensamma likströmsnätet. Tekniken gör det möjligt att dela på producerad solel och energilager och förbrukningsvariationer mellan byggnaderna kan nyttjas. Dessutom kan byggnader utan förutsättningar för solpaneler utnyttja solelen innanför fastigheternas elmätare.

Kostnadseffektiv investering

Batteriet används för att öka egenanvändningen av solel samtidigt som systemet automatiskt minskar effekttopparna som skapas vid laddning av elbilar. Investeringen blir mer kostnadseffektiv om man kan dela på resurserna och utnyttja mer av den producerade energin lokalt.

– Vi är stolta och hedrade för detta pris och jag är glad att vårt systemfokus, där vi integrerar förnybar energiproduktion för att minska energikostnader, med dynamisk styrning av energilager för att kontrollera effekttoppar när elbilar behöver laddas effektivt i våra byggnader. Det innebär mer kostnadseffektiva system och minskad stress på vårt gemensamma elnät, säger Björn Jernström, grundare och CTO på Ferroamp.

Foto: Vinnarna på Intersolarmässan 2018 i München. Copyright Solar Promotion GmbH.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.