Framåt för Uppsala Eventcenter

Framåt för Uppsala Eventcenter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Uppsala kommun och projektbolaget Uppsala Eventcenter har kommit fram till en lösning kring finansieringen av evenemangsarenan och därmed har det tagits ett stort steg närmare byggstart av Uppsala Eventcenter.

Under onsdagen enades Uppsala kommun och Uppsala Eventcenter om en förlängning av samarbetet. Det innebär att hela projekteringen intensifieras för att kunna sätta spaden i jorden. Mellan 22–24 månader efter att bygglovet är klubbat ska arenan stå klar.

– Vi är övertygande om att samarbetet med NCC, som är upphandlad entreprenör, och SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) borgar för en effektiv byggprocess och ett framgångsrikt klimatsmart eventcenter, säger Torbjörn Wennberg, vd för Uppsala Eventcenter.

– Det här framsteget ger en fantastisk möjlighet för Uppsala som en del av huvudstadsregionen och alla som är verksamma inom den. Uppsala Eventcenter kommer att bli den magnet som vi saknat för att locka idrott, nöjen och konferenser på högsta nivå, säger Staffan Littmarck, projektledare för Uppsala Eventcenter.

Annons

Planerna på att bygga en arena i anslutning till Gränby centrum har funnits länge, men bland annat har länsstyrelsen haft synpunkter just på hur en arena skulle påverka livsmiljön för groddjuren i området.

-Det känns bra att vi hittat en lösning som stärker de långsiktiga förutsättningarna för de skyddade groddjuren i Gränby, samtidigt som vi utvecklar den växande staden och bereder plats för en arena i området, sa Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Uppsala Eventcenter (tidigare Uppsala arena) har som projekt drivits i samarbete med Uppsala kommun sedan 2008. Investeringen i projektet beräknas till totalt 800 miljoner. Kommunens totala ekonomiska åtagande är 150 miljoner i kapitaltillskott samt en hyra på 15 miljoner per år i 25 år. Eventcentret har cirka 6 800 fasta platser vid idrott och cirka 7 500 platser vid evenemang. Anläggningens yta blir totalt omkring 30 000 kvadratmeter. Platsen för evenemangsarenan blir Gränbystaden i nära anslutning till E 4 och lätt att nå med gång-, cykel- och kollektivtrafik.

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.