Fem arkitekter ska tävla om att lämna förslag på hur ett nytt, renoverat och tillbyggt stadshus i Uppsala ska se ut.
Det finns flera anledningar till att bygga om stadshuset, enligt Uppsala kommun. Bland annat behöver arbetsmiljön förbättras då fastigheten är kraftigt sliten. Uppsala kommuns förvaltningar är idag utspridda och kommunen behöver samlokalisera flera verksamheter för bättre samordning och effektivitet. Ytorna och miljön kring stadshuset behöver också rustas upp. Med ett modernt miljöcertifierat stadshus som kan utnyttjas på ett yteffektivt sätt hoppas Uppsala kommun kunna spara pengar och minska sin klimatpåverkan.
Främja demokratiutvecklingen
Tanken är att det ombyggda stadshuset ska främja demokratiutvecklingen i kommunen. Stadshuset ska bli en central punkt där invånarna, förtroendevalda och tjänstemän lätt kan interagera med varandra. Bottenvåningen ska inrymma en kommunfullmäktigesal med stor kapacitet för information, utställningar, mottagning och evenemang, restaurang och café. Stadshuset ska även vara arbetsplats för cirka 1 500 medarbetare och förtroendevalda.
Bland kraven i arkitekttävlingen står att skapa ett hus där Uppsalaborna känner sig välkomna och där demokratin får större plats.
– Stadshuset har en central plats både Uppsalas stadsbild och i mötet mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker. De tävlande arkitekterna ska förhålla sig respektfullt till den befintliga tidstypiska byggnaden och samtidigt skapa något nytt som är ett utryck för den tid vi lever i nu. Det är ett uppdrag fullt av arkitektoniska utmaningar och det ska bli otroligt spännande att se vad vi får in för förslag, säger stadsdirektören Joachim Danielsson.
Det vinnande förslaget presenteras i september 2016.