Visualiserad Energi: Nyckeln till Beteendeförändring i Fastighetssektorn – hur energiskärmar kan engagera fastighetsägare och hyresgäster för en mer hållbar framtid.

Visualiserad Energi: Nyckeln till Beteendeförändring i Fastighetssektorn – hur energiskärmar kan engagera fastighetsägare och hyresgäster för en mer hållbar framtid.

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fastighetssektorn har en unik möjlighet att leda klimatomställningen. Energieffektivisering är och förblir ett viktigt verktyg, men för att nå klimatmålen krävs mer än tekniska lösningar. För att göra verklig skillnad behöver hela fastighetskedjan – från fastighetsägare till hyresgäster – engageras. Genom innovativa lösningar som både förenar dessa aktörer och främjar beteendeförändringar kan fastighetssektorn bli en drivande kraft mot en hållbar framtid, skriver Axel Stenbom på Mestro/EG. 

Fastighetssektorn är en av samhällets största energikonsumenter och bidrar därför i hög grad till de globala utsläppen av växthusgaser. Sektorn har av samma anledning möjligheten att spela en avgörande roll i den gröna omställningen. Samtidigt har vi kommit till en punkt där traditionella energieffektiviseringsmetoder, som energieffektiva fönster och bättre isolering, inte längre räcker för att uppnå klimatmålen.

Fastighetssektorn kan ta nästa steg

Framtidens fastigheter kräver en ny syn på effektivisering – utöver tekniska förbättringar behöver vi engagera människorna som lever och arbetar i våra fastigheter – från fastighetsägare till hyresgäster, kontorsanställda och omsorgspersonal.

Energikrisen visade oss potentialen och kraften i kollektivt agerande. Många länder, däribland Sverige, lanserade energibesparingskampanjer som påminde oss om att små beteendeförändringar kan göra stor skillnad. Både för att minska elpriserna och beroendet av auktoritära stater.

Så varför vänta på nästa kris? Genom att ta vara på den samhällsförändrande potentialen i våra gemensamma resurser kan fastighetssektorn ta nästa steg och leda vägen i omställningen.

Vill engagera samhället

Vi vet att små förändringar i energianvändning kan ge stora resultat. Genom att använda beteendepåverkande strategier som nudging – små signaler som hjälper människor att göra mer hållbara val – och boosting – verktyg som stärker människors förmåga att fatta informerade beslut, kan vi engagera hela samhället till att ta ansvar för sin energiförbrukning och skapa en kultur av energieffektivitet.

Forskning från bland annat Oxford och KTH visar att sådana insatser har stor potential att skapa hållbara beteendeförändringar över tid. Genom att granska några internationella pilotstudier, såg vi att IHDs (in-home-displays) kan minska energiförbrukningen med i genomsnitt 7 %. En annan undersökning från Oxford visade att direkt feedback i realtid, som tillhandahålls via energiskärmar, kan minska energianvändningen med mellan 5–15 %, medan indirekt feedback via fakturering vanligtvis ger lägre besparingar på 0–10 %.

På Mestro, nu en del av EG, tror vi att energieffektivisering kan vara en naturlig del av vardagen – utan att inkräkta på vardagens behov. Därför har vi, tillsammans med Picler, utvecklat energiskärmar som visualiserar energiförbrukningen i realtid. Genom att se exakt hur mycket energi som används, och jämföra med tidigare dagar, blir förbrukningen inte längre en abstrakt siffra på elräkningen utan något konkret att agera på.

Förståelse för energianvändning

Kombinationen av nudging och boosting ger insikter om hur små förändringar kan leda till stora besparingar. Forskningen är tydlig – återkoppling i realtid kan minska energianvändningen med mellan 7 och 15 procent . Det innebär betydande kostnadsbesparingar för fastighetsägare – där bara den svenska hemmamarknaden uppgår till 380 000 fastigheter, och totalt cirka en miljon i Norden.

Energiskärmarna utgör en brygga mellan teknik och mänskligt beteende som gynnar både hyresgäster och fastighetsägare. För fastighetsägare innebär det förbättrad driftseffektivitet och sänkta kostnader. Hyresgäster får en konkret förståelse för sin energianvändning och kan aktivt bidra till omställningen. Genom meningsfull återkoppling kan hållbarhetsarbetet bli något som involverar alla – något som leder till verklig förändring. Av samma anledning har Energiskärmen en viktig roll att spela som ett kommunikativt verktyg som stärker relationen mellan fastighetsägare och hyresgäster. Detta gör hållbarhetsarbetet till något positivt och engagerande – snarare än något som bygger på röda lappar och förbud.

Istället får hyresgästerna möjligheten att se sina framsteg och förstå hur deras individuella handlingar bidrar till de större klimatmålen. Detta skapar en starkare koppling mellan dagliga vanor och hållbarhetsarbete, vilket gör att fastighetsägare kan bygga förtroende och långsiktiga relationer.

Kostnadseffektiva verktyg

Energiskärmar är inte bara en teknisk lösning utan ett kraftfullt sätt att skapa djupare förståelse för energianvändningen i våra fastigheter, och kommunicera kring hållbarhet på ett sätt som når fram. Genom att investera i enkla och kostnadseffektiva verktyg kan fastighetsägare bidra till en mer hållbar framtid, samtidigt som de ser konkreta ekonomiska fördelar.

Fastighetssektorn står inför en unik möjlighet att inte bara vara en del av utan också ta täten i omställningen. Genom att ge både fastighetsägare och hyresgäster verktyg för att förstå och agera på sin energianvändning kan vi tillsammans bygga en hållbar framtid – en kilowattimme i taget.

– Axel Stenbom, Senior Communications Consultant på Mestro, nu en del av EG.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.