Var med och påverka Svanens krav för fastighetsdrift!

De nya kraven för Svanenmärkt fastighetsdrift har dels som mål att underhålla byggnader av hög kvalitet, dels att förbättra byggnader genom optimerad drift och underhåll. Pressbild från Miljömärkning Sverige, Getty Images

Var med och påverka Svanens krav för fastighetsdrift!

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det finns en enorm miljö- och klimatpotential i att effektivisera driften av fastigheter, till exempel stora kontorsfastigheter. Därför har Nordisk Miljömärkning lanserat förslag på kriterier för fastighetsdrift. Förslaget till kriterier har gått ut på remiss och vill du veta mer så är du välkommen till webbinarium 2 maj. Sista datum för att svara på remiss är 5 juni.

Nya siffror från Boverket visar på att bygg- och fastighetssektorn står för 22 % av de totala växthusgasutsläppen i Sverige. Nordisk Miljömärkning har många års erfarenhet av att Svanenmärka nybyggnation, renovering och byggmaterial så att ta fram kriterier för fastighetsdrift är ett naturligt nästa steg för att bidra till den gröna omställningen av byggbranschen:

– Marknaden har efterfrågat möjligheten att kunna Svanenmärka fastighetsdrift. De företag som bygger Svanenmärkt är medvetna om att en resurseffektiv drift är viktig för att bevara värdet på byggnaderna. Vi ser fram emot många reaktioner på remissförslaget, säger Elin Östberg, produktutvecklare på Miljömärkning Sverige.

Långsiktigt arbete viktigt

Dels har de nya kraven som mål att underhålla de byggnader som redan håller hög kvalitet, dels att förbättra byggnader genom optimerad drift och underhåll.

– Ett hus ska stå i hundra år och för att nå såväl globala som nationella miljö- och klimatmål måste vi som arbetar inom byggbranschen arbeta mer långsiktigt. Vi hoppas att Svanens krav kan bidra till att lyfta fastighetsbeståndet till en mer energieffektiv nivå, där driften utförs optimalt i förhållande till resursförbrukningen. Svanen är ett effektivt verktyg för att öka takten i den gröna omställningen, säger Elin Östberg.

Annons

Åtta grundstommar för Svanenmärkt fastighetsdrift:

Energi
Klimatförändring
Inomhusmiljö
Vatten
Återvinning, återanvändning och avfallshantering
Utemiljö och biologisk mångfald
Tjänster & produkter
Ledning
Svanen ser till alla relevanta miljöparametrar i livscykeln när kriterier utarbetas. Kraven omfattar både den dagliga driften och det löpande underhållet av byggnader, bostadshus, kontorsbyggnader, skolor och förskolor.

Ständiga förbättringar ger energieffektiva fastigheter

Ett fokusområde är inomhusmiljön, där till exempel mögel och PCB ska kontrolleras. De byggmaterial som används i samband med till exempel underhåll måste uppfylla stränga kemikaliekrav. Två andra viktiga områden är energi och vatten, där kraven ska bidra till att begränsa resursförbrukningen. Bland annat ligger fokus på att säkerställa kontinuerlig förbättring av den enskilda byggnadens energiprestanda. Till exempel: en byggnad i energiklass E måste reducera sin energiförbrukning med 20 % inom 3 år från ansökningstillfället. Byggnader i andra energiklasser har andra kravnivåer.

Samspelar med EU:s taxonomi om klimatrisker

När det gäller fastighetsdrift spelar klimatförändringarna en betydande roll. Svanens kriterier är relevanta i förhållande till EU:s taxonomi, som är ett ramverk för hållbara finanser. Potentiella klimatrisker ska identifieras och analyseras – och byggnaden ska anpassas för öka beredskapen inför ett förändrat klimat, till exempel ökade temperaturer och häftiga skyfall.

– På så sätt är Svanen ett bra verktyg för till exempel fastighetsägare, som upplever ökade krav på hållbarhetsredovisning. Svanenmärket är också ett kraftfullt kommunikationsverktyg, 97 % av svenskarna känner till Svanen. På sikt hoppas vi kunna knyta Svanenmärkt fastighetsdrift till gröna företagslån, något som fungerar utmärkt vid nybyggnation och som ger företag lägre ränta hos banken, säger Elin Östberg.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.