Vägen till en resurssnål byggarbetsplats

Vägen till en resurssnål byggarbetsplats

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Alla led i byggprocessen bör idag vara resurseffektiva, inte minst på byggarbetsplatsen. Tre svenska byggbolag berättar om sina erfarenheter och strategier när det gäller hantering av material och byggavfall, tredjepartslogistik och leasing av utrustning.

NCC, Skanska och Wästbygg, tre av de större byggbolagen i Sverige, har på ett övergripande plan sina olika strategier för arbetet med en resurseffektiv byggarbetsplats.

– Vi har ett hållbarhetsramverk som vi arbetar utifrån där bland annat resurser och avfall är en del. Vi har målsatt vårt avfallsarbete och ökar andelen projekt som har källsortering med syftet att minska andelen blandat avfall och avfall som går till deponi år för år. Resurseffektivitet och ekonomi går ju hand i hand så motivationsfaktorn här är hög, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck.

För Skanskas del täcker strategin för en resurseffektiv byggarbetsplats ett flertal frågor, berättar Carl Enqvist, utvecklingsledare miljö på Skanska Sverige.

– Det kan exempelvis handla om just-in-time leveranser och materiallager off site för att ta tillvara på bristande utrymme på bygget och minimera chansen att material som förvaras på arbetsplatsen skadas innan det ska användas. Det berör också arbetet med våra leverantörer och avtal för att minimera onödigt emballage eller gå över till återanvändningsbara lösningar, samt att kunna skicka tillbaka icke använt material vid överbeställningar. För att minimera det senare så gäller bra planering och största mån undvika sena ändringar.

När det gäller Wästbyggs strategi har de större erfarenhet av att arbeta med resurseffektivisering i form av energi då företaget strävar efter att alltid använda energieffektiva bodar och containrar, LED-belysning m.m, förklarar Kristin Lundmark, hållbarhetschef.

– Vi har även valt att investera i ett eget vindkraftverk och för övrig el har vi avtal med Varbergs Energi som bara levererar ”grön el”, detta gör vi för att vara säkra på att den energi som förbrukas på våra byggen är förnyelsebar.

Vanligare med tredjepartslogistik

Ett relativt nytt fenomen inom byggbranschen är tredjepartslogistik, där byggherren lägger ut logistiken på experter på just logistik. Wästbygg använder tredjepartslogistik endast i väldigt liten utsträckning, berättar Kristin, exempelvis för borttransport av byggpall. På Skanska används tredjepartslogistik inom en rad områden.

– Vi använder absolut tredjepartslogistik, både för flytt av massor och krossprodukter inom och mellan arbetsplatser, för leveranser av material till arbetsplatserna och av avfall ut från arbetsplatserna. Vi har djupa samarbeten med alla leverantörer och arbetar aktivt med kvalitetsarbetet och har aktiviteter igång för att minska miljöpåverkan från transporterna, med fokus på bränslen, säger Joakim Suhr, grön utvecklingsledare på Skanska Sverige.

Det blir också allt vanligare att hyra maskiner och utrustning. NCC hyr maskiner och utrustning, likaså Wästbygg som hyr in alla maskiner och utrustning.

– Fördelarna som vi ser med att hyra maskiner och utrustning är att då vet vi att maskinerna är hela och kontrollerade utifrån alla krav, vi slipper också mellanlagring och underhåll. Självklart är det ju också en klar miljönytta att kunna dela maskiner med andra företag eftersom vi inte behöver använda allt hela tiden. Vi slipper också logistiken med att transportera maskiner och utrustning fram och tillbaka mellan våra projekt i olika delar av landet. En nackdel är ju förstås att viss utrustning blir ju mycket dyrare än om vi ägt den själva, säger Kristin.

Skanska hyr både maskin och maskin med förare beroende på behov, berättar Joakim.

– Jag skulle säga att det är nästintill standard när det kommer till stora maskiner. Vi har även vårt eget bolag Skanska Maskin som hyr ut utrustning till våra projekt. För projekten är hyra av maskiner, maskiner med förare och utrustning en av de stora utgiftsposterna.

Hanteringen av material och byggavfall

Inom ramen för en resurseffektiv byggarbetsplats ingår även frågor kring materialhantering. Hur arbetar respektive bolag för att den ska bli så hållbar och effektiv som möjligt?

– Vi vill långsiktigt lära oss mer om avfallsströmmarna och hur de skiljer sig mellan olika typer av byggnation och i olika geografier, säger Carl. Genom att samla data och statistik i en central databas så kan vi få en bättre bild av vilka typer av avfall, och mängder som genereras i ett givet projekt. Vi kan också se hur det skiljer sig i liknande projekt och över olika geografier. Då kan vi hitta best practice och vidareutveckla våra arbetssätt. Vi håller på att förflytta oss från ett traditionellt avfallshanteringstänk till ett mer långsiktigt tänk med fokus på avfallsminimering och resurseffektivitet. Ett viktigt steg är att lära om när och varför avfall uppstår och visualisera för verksamheten.

– När vi bygger i egen regi så bygger vi enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad där en del är att undvika material som innehåller farliga ämnen. Vi försöker också titta mer och mer utifrån ett livscykelperspektiv när vi projekterar för att välja material som minskar driftskostnaderna och håller längre. Vidare försöker vi planera våra inköp för att minimera spillmaterial, säger Kristin.

Sist men inte minst är hanteringen av byggavfall en annan viktig fråga. Avfallet från byggnation, rivning och anläggning beräknas till över 3,5 miljoner ton per år. Hur ser då företagens strategi ut för att hantera allt det byggavfall som uppstår på byggarbetsplatsen? På Skanska försöker man längsta mån sortera sitt byggavfall vid källan och i så stor utsträckning som möjligt för rena fraktioner, berättar Carl.

– Drygt 95 procent av vårt byggavfall sorteras för återvinning eller energiutvinning idag och vår långsiktiga målsättning är att allt ska kunna återvinnas. Vi arbetar också i inköpsled med att minimera farliga ämnen i material och kemikalier vi använder för att det ska uppstå så lite farligt avfall som möjligt. Vi för statistik och ställer samman rapporter för att visualisera för verksamheten hur resultaten ser ut och skiljer sig mellan olika projekt och distrikt.

Wästbyggs mål är att 80 procent av allt byggavfall ska vara sorterat, säger Kristin. De har i regel containrar för trä, gips, skrot/metall, isolering och blandat och alltid en miljöstation för farligt avfall. För NCC:s del arbetar företaget i stor utsträckning med källsortering och som ett led i arbetet med resurseffektiv byggarbetsplats jobbar de med Lean och just in time för att undvika överbeställningar, säger Christina.

– Vi arbetar också med recycling internt för att se om vi kan matcha något som blir avfall på ett ställe i företaget med efterfrågan på material i en annan del av företaget. Loop Rocks är ju ett exempel på detta.

NCC:s digitala plattform Loop Rocks är ett slags marknadsplats för sten, jord och andra sekundära byggmaterial. Via en app matchas utbud och efterfrågan av andrahandsmaterial genom att ”loopa” materialet direkt mellan byggarbetsplatserna.

Foto: Skanska

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.