Ny tar byggplåten plats som miljösmart byggmaterial – med extra lång hållbarhet

ANNONS

Annons

Kvarteret Dockan i Göteborg, med fasad av 93 % återvunnet aluminium, är ett av de projekt som kommer att uppmärksammas under hösten. Foto: Kalle Sanner Arkitekt: White Arkitekter, Byggherre: Skanska Nya Hem

 

Vad är extra lång hållbarthet? Svensk byggplåt har det.

Svensk Byggplåt är branschorganisationen som representerar byggmaterial vilka har 100 års beständighet, är 100% återvinningsbara och kan återbrukas på 100 sätt. Nu startar kampanjen “Extra lång hållbarhet” som ska göra att fler får upp ögonen för den miljösmarta byggplåten och det oändliga kretslopp den rör sig i.

Strax före sommaren antog medlemsföretagen i Svensk Byggplåt en hållbarhetsförklaring, vilken tar ut riktningen för branschens gemensamma och fortsatta hållbarhetsarbete. Nu läggs fokus på de miljösmarta lösningar och produkter som finns, men även de som ska komma.

På hemsidan och i sociala medier kommer Svensk Byggplåt under hela hösten att lyfta fram byggplåtens styrkor med 100 års beständighet, 100 % återvinningsbarhet och 100 sätt att återbrukas. Det görs bland annat med ett nyutvecklat fasadsystem för återbrukande stål- och metallplåtar, Svanenmärkt byggnad med tak och fasad i 93 % återvunnen aluminium och i samarbete med fastighetsägare och plåtslagare blir byggnaders långa liv ännu längre.

– Vi kommer även att ta mer plats i debatter och miljösamtal. Byggplåten har mycket att bidra med i det hållbara samhällsbyggandet, säger Svensk Byggplåts ordförande Johan Lindström.

Med kampanjen vill Svensk Byggplåt också uppmana fastighetsutvecklare, arkitekter, byggherrar och entreprenörer att våga ta nya grepp angående byggplåten.

– Vi vet att byggplåten tål såväl granskning som nya sätt att bearbetas, återbrukas och utmanas, uppmanar Johan Lindström.

Hållbarhetsförklarningen innebär bland annat att medlemmarna i Svensk Byggplåt:

Ska öka kunskapen hos slutkund om hur byggplåtens livslängd kan förlängas ytterligare genom att vara korrekt utförd och ges rätt underhåll.
Ska förtydliga processer och rutiner kring återvinning.
Ska arbeta för att få fram nya metoder och projekt som ökar andelen återbrukad byggplåt och minskar mängden spill. Läs hela hållbarhetsförklaringen på svenskbyggplat.se

En byggplåtprodukt kan tjäna sitt syfte i 100 år. Därefter kan den återvinnas till 100 % eller återbrukas på 100 olika sätt, för att sedan återvinnas igen till 100 % och återbrukas på 100 nya sätt för att sedan … och så fortsätter det i oändlighet. Vi kallar det “Extra lång hållbarhet”.

För högupplösta bilder besök news.cision.com/se/svensk-byggplat

Presskontakt: Tomas Skagerlind, 073-074 83 60, press@svenskbyggplat.se

Ordförande: Johan Lindström, 072-505 53 80, info@svenskbyggplat.se

Svensk Byggplåt samlar branschens största och tyngsta aktörer inom tillverkning, profilering, försäljning och utförande av byggplåt på tak och fasader:
ArcelorMittal, Areco, Bevego, Dala-Profil, Lindab, Plannja, Plåt & Ventföretagen, Prefa Rheinzink, SSAB, Tata Steel.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Svensk Byggplåt