Case 100 år: Lång livslängd med nyfunkis och zink

Case 100 år: Lång livslängd med nyfunkis och zink

ANNONS

Annons

Viskaforshem skapade framtidstro med väldesignade och långlivade passivhus i högkvalitativa material.

Viskaforshem ville utveckla samhället och få fler att flytta till Viskafors. Som ett led i satsningen byggde man därför år 2011 hyresrätter i helt ny tappning, det vill säga arton energieffektiva passivhus i strikt nyfunkis. Bostadsområdet är idylliskt placerat, alldeles intill skog och äng, men ändå med promenadavstånd till Viskafors centrum och endast 10 min med bil från Borås.

Området heter Pumpkällehagen och har ett tydligt symbolvärde både för bygden och Viskaforshem, eftersom det var de första nya husen som byggdes i Viskafors på länge. Det gjorde det extra viktigt att satsa på kvalitet och hela området kom därför att präglas av värdeorden estetik, energi, etik och ekologi.

Pumpkällehagen och Viskaforshem AB’s vd Mikael Bengtsson.

– För oss är kvalitet och hållbarhet viktigt och på lång sikt går alltid miljö och ekonomi hand i hand. Vi är dessutom ett litet bolag och vill helst inte ha något underhåll på våra fastigheter, säger Mikael Bengtsson, vd för Viskaforshem AB.

Samtliga av Pumpkällehagens hus täcktes med titanzink från Rheinzink. Dess varma, naturliga grå ton gör sig bra mot intilliggande skog liksom fasadens furupanel, vilken har genomgått en vacumprocess med linolja för att hålla extra länge. Valet av titanzinken baserades också på att den inte kräver några behandlingar och inget underhåll. Titanzinken som takfunktion har dessutom en beräknad livslängd på över 75 år, men håller ofta uppåt 100 år.

– Därför väljer vi material med hög kvalitet. Lång livslängd är hållbarhet, säger Mikael Bengtsson.

Idag är området väl inbott. Uppskattningen av de goda materialvalen är stor och har även inspirerat till kommande ekologiska hyresvillor i närliggande natur.

Pumpkällehagena bostadsområde med tak i cradle to cradle certifierat titanzink, från Rheinzink.

Fastighetens namn: Pumpkällehagen
Ort: Viskafors
Byggherre: Kommunala fastighetsbolaget Viskaforshem
Färdigt: 2010
Arkitekt: Nylander arkitektur
Plåtslagarentreprenör: Åkersta Plåt & Vent AB
Antal lägenheter: 18
Hållbarhet: Passivhus med fokus på enbart hållbara material

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Svensk Byggplåt