Case 100 sätt: Konsten att minska spill och öka återbruket

Case 100 sätt: Konsten att minska spill och öka återbruket

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Unga plåtslageriföretaget Weatherproof Family i Mölnlycke utmanar den traditionella byggbranschen. Det görs med förenkling, digitalisering, prefabricering och service. Något som också har visat sig leda till minskat spill och ökat återbruk.

De flesta av oss har nog tänkt tanken om många arbetsuppgifter ”Det här måste gå att göra smartare”. Ofta stannar det vid just en tanke. Men hos Weatherproof Family har de som krav att alltid ta reda på vad det där smartare är. Det har lett till stora investeringar i maskiner och verktyg och en stor satsning på prefabricerade plåtslageriprodukter.

Företaget är endast drygt 2 år gammalt, men expanderar i snabb takt. Att öka produktiviteten och därmed intäkterna har varit en central del i utvecklingen. En lyckad effekt är att materialspillet har minskat dramatiskt, vilket är bra för både ekonomin och miljön.

weatherproof family återbruk extra lång hållbarhet svensk byggplåt Peter Edlund

Med Weatherproof Familys nya fasadsystem kan både spillmaterial och återbrukad plåt återuppstå som nya fasader. Peter Edlund, en av tre delägare i företaget hoppas på att få samarbeta med arkitekter och fastighetsägare om kreativa förslag.

Peter Edlund, en av tre delägare i Weatherproof Family, berättar att många kollegor i branschen till en början var skeptiska till deras prefabricerade plåtslageriprodukter, så som fönsterbleck och falsfärdiga plåtar. Han förklarar att det tyvärr finns en tro på att prefabricering leder till sämre kvalitet och att det goda hantverket tappas bort. Men enligt Peter, är det precis tvärtom.

– Vi tar vara på det goda hantverket, men effektiviserar processen. Det gör att vi även ökar kvalitet och precisionen på produkterna och utförandet. Det senaste halvåret har även andra plåtslageriföretag börjat inse fördelarna och vi säljer faktiskt många produkter till just plåtslagerier.

Weatherproof Family åtar sig allt från traditionellt plåtslageri till speciallösningar, fasadsystem och konstverk. Just nu satsar de extra mycket på fasadsystem uppbyggt i sektioner, vilka kan kläs på plats i verkstaden. Fasadsystemet har i grunden tagits fram för effektiv montering, vilket betyder att det är flexibelt och att det går bra att applicera olika format på plåtarna. Det gör att spillplåtar eller återbrukad plåt i även oväntade storlekar och format också går snabbt och enkelt att montera.

– Det här öppnar en helt ny marknad för just återbruk av stål och metaller från tak och fasad. Plåten kan komma från annat håll också – spill från exempelvis bilindustrin, berättar Peter.

weatherproof family återbruk extra lång hållbarhet svensk byggplåt

Design och digitalisering har varit viktiga faktorer i skapandet av nya fasadprodukter.

Weatherproof Family hoppas på att inom kort få förverkliga en första stor fasad med enbart återbrukad plåt. Det är dock fortfarande öppet angående vilken arkitektbyrå och fastighetsägare som kommer kunna stoltsera med Sveriges första helt återbrukade metallfasad.

När Peter ska nämna de viktigaste delarna till innovationsframgångarna och den snabba utvecklingen, så är det digitaliseringen han lyfter fram. Det är tack vare den som företaget kunnat skapa nya möjligheter för både design och beräkningar och därmed ett effektivare och mer miljövänligt utförande av plåtslageriarbeten. Nästa steg är att kunna synka informationen med samtliga aktörer i byggprojekten och att få göra det i ett tidigt skede.

– Då kan vi spara ytterligare material, resor och tid samt identifiera material som lämpar sig för återbruk, säger Peter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Svensk Byggplåt