Stol i lövträ blev svenska vinnaren i nordisk tävling

Stol i lövträ blev svenska vinnaren i nordisk tävling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stolen Petite, designad av David Ericsson för Gärsnäs, blev den svenska vinnaren i Sustainable Chairs, en nordisk designtävling för klimatsmarta stolar.

Sustainable Chairs är ett samarbete mellan Svensk Form, DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och industrikonstförbundet Ornamo i Finland. Juryn har tittat på fyra olika kriterier; designkvalitet, kulturarv, innovationshöjd och hållbarhet.

Av de tio svenska finalisterna blev det alltså David Ericssons Petite som tog hem segern. Stolen har en vikt på endast 2,5 kilo, vilket juryn har bedömt som miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. “Den pressar gränserna för vad som är tekniskt och designmässigt möjligt, och har eftersom den är gjord i lövträ ett lågt CO2-avtryck,” lyfter juryn också fram. Stolen är även helt återvinningsbar, med fyra träskruvar som håller bakbenen på plats och enkla att avlägsna och separera.

Annons

– Fantastiskt kul att få representera Sverige med en trästol. Tack och bock, säger David Ericsson.

Slutgiltig vinnare koras i december

Parallellt med att den svenska vinnaren har utsetts, så har de övriga nordiska länderna valt sina respektive hållbara stolar. I december kommer de vinnande bidragen från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island att presenteras i den nordiska paviljongen på FN:s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen. Där ska klimatmötets deltagare utse en slutgiltig vinnare av de fem finalisterna. Den vinnande stolen kommer sedan att visas på det danska designgalleriet Werck under ett år samt användas i Nordiska ministerrådets hållbarhetskommunikation.

Foto: Gärsnäs

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.