Stockholm och New York samarbetar för att lösa städernas framtidsfrågor

Stockholm och New York samarbetar för att lösa städernas framtidsfrågor

Annons
annons

Utgångspunkten för den nya plattformen STHLMNYC är att osäkerheten kring klimat och folkförflyttningar gör att vi måste planera för städer som är både robusta och flexibla.

Plattformen, som lanserats av Sveriges Arkitekter och the American Institute of Architects New York Chapter, ska främja samarbete och kunskapsutbyte mellan aktörer i stadsbyggnadsprocessen. Förutom webbplatsen www.sthlmnyc.org har STHLMNYC en fysisk mötesplats som alternerar mellan Stockholm och New York, med seminarier och workshop som är öppna för alla att delta i.

– STHLMNYC är ett kunskapshöjande samarbete mellan New York och Stockholm om hållbar arkitektur och design. Vi tar vår utgångspunkt i visioner om den klimatsmarta staden. Hållbara och flexibla lösningar och olika socioekonomiska idéer står i fokus, säger Linda Schuur, en av initiativtagarna till projektet.

Plattformen har till en börjat identifierat nyckelfrågor för städerna som ligger till grund för aktiviteterna. Till nyckelfrågorna hör till exempel: Hur ser framtidens transporter ut i snabbt växande stadsmiljöer? Hur tar naturen plats i staden – för ökad biologisk mångfald och för skydd mot katastrofer orsakade av klimatförändringar? Hur tacklar vi städernas socioekonomiska utmaningar som bostadsbrist, segregation och gentrifiering?

– Stockholm och New York är två dynamiska och intressanta städer som trots sina olikheter har mycket gemensamt – och vi har mycket att lära av varandra. säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

– AIA New York Chapter är oerhört glada för att delta i det här kunskapsutbytet. Städer lär av varandra och New Yorks borgmästares prioritering av allmännyttan, utbildning för förskolebarn, gatubild och säkerhet har uppenbarligen mycket att lära av Stockholm, säger Rick Bell, FAIA, Executive Director på AIANY.

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.