Skandinaviska Glassystem levererar fasad till Oslomuseum

Skandinaviska Glassystem levererar fasad till Oslomuseum

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skandinaviska Glassystem AB har skrivit kontrakt om fasaden till det nya Munchmuseet som planeras i den norska huvudstaden.

I Bjørvika, precis bredvid operahuset i Olso byggs just nu fundamentet till det nya Munchmuseet. Strax innan sommaren signerades kontraktet mellan Oslo kommun och Skandinaviska Glassystem AB för fasaden om totalt 12 300 m2 till ett värde av drygt 152 miljoner NOK. Företaget är sedan tidigare glasentreprenör till operahuset.

Fasaden består till största del av prefabricerade moduler med både täta delar och glas. Utanpå denna monteras sedan perforerade, sinusformade aluminiumplåtar. Plåtarna är tänkta att ge byggnaden karaktär och samtidigt fungera som solavskärmning. Fasaden, som på dagen utifrån kommer upplevas som omsluten av ett skal förvandlas när det blir mörkt till att visa upp byggnadens insida.

Museet är indelat i två huvudfunktioner: basen, kallat Podium, där alla publika funktioner ryms samt det 60 meter höga tornet där alla museets kärnfunktioner med utställningar och exponering av konst finns. Tornet består av en sluten del mot öst i betong och ett öppet vertikalt rum mot väst där man kan färdas mellan de olika utställningarna samtidigt som man ser ut över Oslo.

Annons

Ambitionen för det nya landmärket är att bygga museet som ett passivhus och uppnå en 50-procentig minskning av växthusgasutsläpp, enligt Veidekke Entreprenör som ansvarar för de stora anläggnings- och stomarbetena.

Beställare är Oslo kommun och arkitekt är den spanska arkitektbyrån Estudio Herreros. Projektering av ordern kommer starta omgående med montagestart i juni 2017.

Illustration: Estudio Herreros Architects

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.