Signerar kontrakt för ökad mångfald och inkludering

Signerar kontrakt för ökad mångfald och inkludering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

FOJAB är en av 29 aktörer inom Malmös samhällsbyggnadssektor som skriver under på att förbättra representationen i branschen. Målet är en samhällsbyggnadsbransch som speglar hela Malmö – inom en generation.

Vilka är det som tolkar och gestaltar våra gemensamma livsmiljöer? Speglar Malmös arkitektkår stadens mångfald? Inte tillräckligt, har Malmö stad konstaterat i en omfattande undersökning.

Efter två års förarbete samlades på onsdagen ett trettiotal aktörer inom Malmös samhällsbyggnadsbransch för att lansera plattformen Urban Academy och signera åtaganden för att aktivt bidra till en mer inkluderande samhällsbyggnadsbransch. Varje medlemsorganisation åtar sig bland annat att utföra specifika handlingar och att mäta och redovisa förflyttningen mot en förbättrad representation inom den egna organisationen.

Öppnar dörren för unga

Modellen är hämtad från LFM30, Malmös lokala branschinitiativ för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor. Förhoppningen är att initiativet ska växa likt LFM30, framför allt bland Malmös samhällsbyggare, men gärna även till andra städer.

FOJAB har genom arkitekt Haydar Alward varit engagerat i Urban Academy sedan starten för två år sedan, bland annat i olika pilotprojekt riktade mot barn och unga för att öppna dörren till arkitektyrket.

– Resan mot att bli arkitekt handlar inte bara om individuell vilja utan är djupt förknippad med samhällets strukturer, utbildningssystem och nätverk. Låt oss gemensamt arbeta för att drömmar inte bara föds utan också förverkligas, säger Haydar Alward.

Urban Academy var initialt ett initiativ från Malmö stadsbyggnadskontor, men kommer från och med nu att vara ett delat ansvar mellan medlemmarna, med en styrgrupp och olika arbetsgrupper.

Inkluderande ledarskap

För FOJAB är det självklart att vara med och driva på för en förändring, berättar marknadschef Magdalena Hedman, som också deltagit i det förberedande arbetet med plattformen:

– FOJAB är det största arkitektkontoret i södra Sverige, vilket innebär både ett ansvar och en möjlighet att gå före och förhoppningsvis inspirera och utmana andra för att få till en förflyttning, säger hon. Men framför allt är mångfald och inkludering viktiga konkurrensfaktorer för oss som företag. Vi ser att en variation av perspektiv och ett inkluderade ledarskap leder till innovation i större utsträckning. Det är därför helt avgörande om vi ska fortsätta att utvecklas och vara relevanta för nya målgrupper och kunder.

Urban Academy handlar om …
… att nyttja hela Malmös kompetens
… att den byggda miljön ska spegla alla grupper i Malmös behov
… att som organisation nyttja innovationskraften i att ha flera perspektiv

Hösten 2022 inleddes arbetet med att ta reda på vilka grupper som är underrepresenterade inom Malmös arkitektkår, identifiera hinder och hitta metoder för att överbrygga dem så att fler ges chans att utbilda sig till, anställas och bedriva verksamhet som arkitekter.

Vill spegla Malmös mångfald

Utifrån lärdomarna konstaterades att hela samhällsbyggnadssektorn behöver involveras för att åstadkomma förändring. En branschöverskridande plattform etableras som aktörer inom hela samhällsbyggnadssektorn kan ansluta sig till.

Målet är en samhällsbyggnadsbransch som speglar Malmös mångfald inom en generation. Det ska nås genom återkommande mätningar, gemensamma handlingar, utbildning och uppföljning.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.