Så ska byggbolagen hjälpa till i flyktingkrisen

Så ska byggbolagen hjälpa till i flyktingkrisen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Läget är akut. Varje vecka kommer flera tusen nya flyktingar till Sverige. Behovet av boende för asylsökande fortsätter att öka och pressen är hård på landets kommuner. Hur ser byggbranschen på situationen och vad gör de stora byggbolagen för att dra sitt strå till stacken?

De senaste månaderna har nyhetsrapporteringen mer eller mindre dominerats av den humanitära katastrof som utspelar sig just nu. Tusentals människor flyr från det krigsdrabbade Syrien, och även andra länder som Afghanistan, och söker sig till Europa för att söka en fristad. En hel del av dem kommer till Sverige. De behöver skydd, mat och inte minst tak över huvudet. Boverket uppskattar behovet för personer som beviljats uppehållstillstånd i landet till drygt 38 000 bostäder per år 2015 och 2016.

Med anledning av den aktuella flyktingsituation som råder i landet, där bristen på bostad är en av de mest angelägna frågorna, kartlägger vi nu engagemanget hos de olika byggbolagen i en serie artiklar. På vilket sätt arbetar de stora byggföretagen med att lösa bostadssituationen för nyanlända flyktingar? Och vilka andra åtgärder och initiativ tas, till exempel i form av stöd, arbetstillfällen och andra insatser för att hjälpa till att få de som kommer hit ut i samhället? Vi har frågat några av de större byggbolagen om vad de har gjort och gör i frågan.

Riksbyggen i täten för 100-klubben

Först ut är Riksbyggen, som har valt att bland annat arbeta med integration i ett långsiktigt perspektiv.

– Från Riksbyggens sida har vi valt att fokusera på de långsiktiga frågorna med fokus på integration när det gäller flyktingsituationen. Av den anledningen gick Riksbyggen i täten för regeringens satsning 100-klubben, som innebär att vi under en treårsperiod kommer att erbjuda minst 100 nyanlända arbete eller praktikplats, berättar företagets presschef Håkan Andersson.

100-klubben är regeringens satsning för att snabbt få nyanlända etablerade på arbetsmarknaden och skapa förutsättningar för att tillföra företagen ny arbetskraft och kompetens. De företag som är med i 100-klubben åtar sig att erbjuda praktik eller arbete för minst 100 nyanlända under de kommande tre åren. Ersättningen till de personer som deltar i insatsen betalas av Arbetsförmedlingen. Företagen kommer tillsammans med Arbetsförmedlingen att använda den så kallade Snabbspårsmodellen för att identifiera vilka nyanlända som passar för respektive företag, utifrån varje persons utbildning, kompetens och andra erfarenheter.

– Riksbyggen har verksamhet över stora delar av landet och har många olika yrkeskategorier som finns representerade inom företaget. Vår bedömning är att deltagandet i 100-klubben kommer att bli en winwin-situation för Riksbyggen som företag och för de nyanlända som deltar i insatsen, sade Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen, under presskonferensen i oktober när det utannonserades att Riksbyggen och en rad andra företag går med i 100-klubben.

Vidare har Riksbyggen lagt ytterligare fokus på det långsiktiga integrationsarbetet och har därför valt att bli en av huvudpartnerna i Läxhjälpen.

– Läxhjälpen är en konkret insats som angriper ett av Sveriges största problem idag; bristen på integration och att allt fler unga inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Riksbyggen för löpande samtal med Migrationsverket kring flyktingfrågan, säger Håkan Andersson.

Fördubblar produktionen av bostäder

Om man ser till själva bostadsbristen har Riksbyggen också beslutat att öka på produktionen av bostäder.

– Med tanke på den bostadsbrist som råder idag och med ett stort antal nyanlända har Riksbyggen bestämt att fördubbla produktionen av bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter, för att underlätta bland annat för nyanlända att skaffa en bostad. När det gäller hyresrätter och Riksbyggen tagit beslut om en ny policy som ska göra det lättare för personer utan fast jobb att få en bostad. Det viktiga är att personen har ordning och reda på sin ekonomi, säger Håkan Andersson.

Ger stöd till hjälporganisationer

Andra insatser som Riksbyggen själva lyfter fram är stöd i form av donationer till hjälporganisationer, bland annat genom organisationen We Effect som bland annat har verksamhet i Makedonien för att hjälpa flyktingar där. I december månad kommer Riksbyggen enligt uppgift att ge 50 000 kronor extra till organisationen istället för julgåvor till företagets centrala kunder. Riksbyggen har också valt att stödja organisationer som är professionella på att hjälpa flyktingar i en akut situation. Tidigare under hösten skänkte Riksbyggen 100 000 kronor till Röda Korsets insamling På flykt, som riktar sig direkt till flyktingkatastrofen vid Medelhavet.

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.