Energiförvaltningsavtal ska hjälpa bostadsrättsföreningar att både minska både sina kostnader och klimatpåverkan.
Med energiförvaltning gör Riksbyggen först en energiutredning och tittar på fastighetens totala energianvändning och föreslår energiinvesteringar. Därefter analyseras och optimeras värmepumpar, fjärrvärmecentralen och ventilation.
– Det handlar ofta om bättre ventilation, effektivare energiproduktion genom till exempel ny fjärrvärmeundercentral, frånluftsåtervinning och bättre isolering. Ytterligare en fördel med energiförvaltning är ett jämnare och stabilare inomhusklimat som gynnar alla i föreningen, säger Göran Danling, processansvarig energitjänster på Riksbyggen.
– Det är viktigt att göra investeringarna i rätt ordning och börja med att optimera befintliga utrustningar. Annars finns en risk att man exempelvis tar i för mycket när ny utrustning ska köpas in vilket blir onödiga kostnader för föreningen, säger Joakim Hägg, kundansvarig på Riksbyggens marknadsområde Norra Skåne.
Först ut att använda tjänsten är Brf Landskronahus 1 med 36 lägenheter. Enligt Riksbyggens beräkningar kommer Brf Landskronahus 1 att minska sin klimatpåverkan med cirka 50 procent och spara cirka 300 000 kronor/år. För att lyckas med tjänsten energiförvaltning är det mycket viktigt att en energiingenjör kontinuerligt ansvarar för analys och optimering, menar Bettina Carlsson, gruppchef för Energi & Teknik på Riksbyggen i Helsingborg.