• fredag , 22 november 2024


Tidskrävande inventering

Tidskrävande inventering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Inventeringen är i full gång. Dagarna för vår arkitekt Karl Warrol blir långa och monotona, att kartlägga alla dörrar och armaturer är kanske inte det roligaste som finns men det måste göras och då och då dyker det upp guldkorn som livar upp tillvaron.

Alla tidstypiska detaljer väcker både minnen och nyfikenhet samtidigt som de triggar igång idéarbetet. Skulle man inte kunna samla ihop alla tråkiga institutionsplafonder och sätta ihop dem till en stor, välkomnande ljuskrona i den nya entrén?

Turligt nog är våningsplanen lika varandra och spegelvända från hisschaktet i mitten. Det sparar tid när det gäller den översiktliga mängduppskattningen.

En storskalig inventering av en byggnad som förvandlats och växt i omgångar under femtio år av skiftande byggmetoder är ingen lätt uppgift. Det optimala är ju att varje byggdel inventeras i detalj (med exempelvis ccbuilds app till hjälp) men lärdomen här är att det i ett stort projekt blir omöjligt att överblicka omfattningen. Det tar helt enkelt för lång tid att gå igenom precis allting.

Lösningen blev att i ett första steg samla in övergripande information kring de byggdelar som omfattas av ombyggnationen. Information kring bland annat skick, mängder och funktion samlades in. Denna översiktliga inventering kompletterades med synpunkter från återbrukskonsult (alltså oss!), byggare och arkitekt för att ge beställaren en bra grund för beslut kring vilka byggdelar som har en god återbrukspotential i projektet. När beslut är taget om vad som ska samlas in och återbrukas följer en detaljerad inventering.

Där är vi nu. Nästa steg blir att inventera i detalj och kommunicera detta med övriga konsulter. Inte minst arkitekten.
Vi håller oss också uppdaterade på kravställningen gällande befintliga produkter. Ta klädskåpen till exempel. Mått, material, ventilation eller inte? Inredning, skick, färg, antal, sockel med eller utan bänk? Fungerar låshylsan? Krävs rekonditionering?
Här underlättar BIM, informationshanteringen sker i modellen.

Vår förhoppning är att kunna leverera en färdiglittererad modell digitalt i ett bibliotek med de befintliga klädskåpen.

För mer information om projektet besök www.kaminsky.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Rapport från ett återbruksprojekt