• lördag , 13 juli 2024


Ekonomin måste med

Ekonomin måste med

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Den övergripande inventeringen av sjukhuset är gjord och allt vi räknat och kartlagt är sammanställt i en materialhanteringsplan.

Nu gäller det att – tillsammans med beställare, byggentreprenör och arkitekt – komma fram till hur vi på bästa sätt ska gå vidare med alla byggnadsdelar, från handdukskrokarna på toaletterna till betongelementen i fasaden, och samtidigt hålla oss inom de ekonomiska ramarna.

Egentligen finns det inga färdiga svar men alla inblandade är investerade i återbruksambitionen så energin är hög och idéerna många. Alla delar som finns med i materialhanteringsplanen kräver en egen liten utredning. Skulle man inte kunna plocka in möbler från ett annat projekt, möbler som man ändå tänkt slänga? Inte omöjligt. På så vis kan en hel platsetablering skapas med återbrukat möblemang.

Vi betygsätter, från 1–5, utifrån ett antal olika kategorier. Gardinskenorna är 3 i klimatbesparing, 5 i logistik/förvaring, 4 i estetiskt skick. De rostfria diskbänkarna landar på 5, 3 respektive 4.

Någon kryper ner och kikar in under receptionsdiskarna för att se om det är skruvat, och därmed enklare att demontera, eller limmat.

En omständighet som kan ställa till problem för återbruk är att många produkter har kort livstid, inte på grund av dålig kvalitet utan på grund av garantitiderna. Ta, exempelvis, en kortläsare för lås som ska demonteras och flyttas till annan plats. Programvaran går att uppdatera, men garantitiden är två år och den har redan gått ut. Varför skulle en el-entreprenör montera ett lås med utgången garanti och sedan ta ansvar för det?
Systemet är utformat för snabb konsumtion.

I dag har etablerade byggare väl utarbetade rutiner baserade på många års erfarenhet av hur man bygger så resurseffektivt och snabbt som möjligt. Det är där återbruket ska in – och ta tid och plats. Med befintlig arbetsmetodik lär det bli svårt.

Ska vi få etablerade byggare att tänka om och inkludera återbruk i sin process och affärsmodell måste förutsättningar och mål vara tydliga redan i upphandlingsfasen. Ett projekt behöver budgetera både för extra tid (inventering, samordning, demontering) och för merkostnader.

Det viktiga är att se återbruket som ett integrerat koncept i projektet istället för något som kommer in från sidan och känns som en belastning man tvingas ta hänsyn till.

För mer information om projektet besök www.kaminsky.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Rapport från ett återbruksprojekt