• måndag , 23 december 2024


Start med utmaningar

Start med utmaningar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Bromma sjukhus består av en högdel på sju våningar, en lågdel med kulvert samt källarplan och var tidigare en del av Beckomberga sjukhus (vars övriga byggnader gjorts om till bostäder).

Ett 70-talskomplex på totalt 22 000 kvadratmeter med diverse giftiga material, dåligt dagsljus och en korridorbaserad planlösning som nu ska förvandlas till ett modernt vård- och omsorgshus. Byggherren Vecturas vision är att skapa en mötesplats för västerortsbor.

När vår arkitekt Karin Stenberg, som leder projektet, träffade alla inblandade parter på ett första coronasäkrat stormöte tog det inte lång tid att inse att det behövdes en speciell hållbarhetsgrupp eftersom dessa frågor överlappade varandra. I gruppen samlades hållbarhetsansvariga hos entreprenör och beställare, ansvarig för LEED-certifiering och vi som återbrukskonsult.

Synergierna är många, men det är också utmaningarna. Så det gäller att vara grundlig och genomtänkt i varje skede.
Återbruk ger exempelvis poäng till LEED-certifiering men är mer komplext och logistiskt utmanande än nyinköp. Att demontera kostar mer än att riva. Här fanns äldre standarder med passerat bäst före-datum, asbest i golv och PCB i fönster…

Nu gällde det att planera inför inventeringen av byggnaden, att identifiera vad vi skulle leta efter innan vi kastade oss ut på plats.
Och det var bråttom.

TIPS:

Lär känna ditt hus. Det finns tre skäl till det:

  1. Problem kopplade till byggnadsår (asbest, PCB etc).
  2. Var ute i god tid med att påbörja återbruksprocessen
  3. Se hela byggnaden som en enhet. Samma typ av, exempelvis, dörrar i hela huset gör det möjligt att återbruka/flytta runt inom byggnaden.
    Acceptera hur det är. Det är så klart lätt att skapa charmiga återbrukade miljöer i en gammal sekelskiftesvåning med ordentlig takhöjd, parkett, stuckaturer och höga fönster. Samma lösningar skulle vara omöjliga på Bromma sjukhus, en byggnadstypologi som Sverige är fullt av. Lär vi känna den och gör någonting bra av det kan vi börja jobba med storskaligt återbruk på riktigt.

Foto: Vectura

För mer information om projektet besök www.kaminsky.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Rapport från ett återbruksprojekt