Projekt om livscykelanalys i offentlig upphandling

Projekt om livscykelanalys i offentlig upphandling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH ska i ett gemensamt projekt beskriva hur livscykelanalys kan användas för att ställa miljökrav vid offentlig upphandling på byggområdet.

Bakgrunden till det kommande projektet är den nya upphandlingslagstiftningen där det står inskrivet att livscykelperspektivet bör beaktas i offentlig upphandling.

– Det här är ett område där det går att göra stora miljöförbättringar. Att använda livscykelanalys som verktyg är ett kostnadseffektivt sätt att ställa rätt krav och uppnå miljöförbättringar innan byggnaden eller anläggningen är uppförd, säger Martin Erlandsson, LCA-expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet “Verktygslåda för marknadsimplementering av LCA i byggnader” ska beskriva hur livscykelanalyser kan användas vid offentlig upphandling, och gärna på ett sätt som gynnar innovationer och är materialneutralt. Det ska även visa på hur livscykelanalys bör tillämpas i miljöcertifieringssystem som till exempel Miljöbyggnad, Svanen, BREEAM och LEED i dess svenska tillämpningar.

Annons

Det nya projektet riktar sig både såväl näringsliv som till det offentliga. Det verktygsstöd som utvecklas ska kunna tillämpas på alla slags byggnadsverk.

– Utöver verktygslådan finns även pilotfall där vi bland annat kommer att analysera vilka förbättringar som kan göras om LCA används i tidiga skeden, som en innovativ del av upphandlingsprocessen, säger Tove Malmqvist på avdelningen för Miljöstrategisk analys, KTH.

Illustration: Exempel på livscykelanalys, från Weber.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.