Styr och reglerteknik möter inlärning och kreativitet

Styr och reglerteknik möter inlärning och kreativitet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att korsbefrukta byggnadsteknik med pedagogik hör inte till vanligheterna. Men SISAB, Skolfastigheter i Stockholm, har just ett sådant koncept där styr- och reglerteknik möter inlärning och kreativitet, och blir till hållbara lekar för barnen.

SISAB äger och förvaltar nästan huvuddelen av Stockholms stads förskolor och skolor. Den sammanlagda lokalytan är på 1,7 miljoner kvadratmeter. Ibland en utmaning när det gäller att anpassa gamla skolbyggnader till nutida krav och det gäller att tänka framåt.

I konceptet ”Framtidens förskola” ingår det att bygga energisnåla hus som samtidigt är optimala för dem som skall vistas där.

– Vi erbjuder ett antal typbyggnader där var och en har god funktionalitet och hög teknisk kvalitet, berättar Tobias Jonson, styr- och övervakningsspecialist på SISAB. Planlösning, konstruktion och tekniska system är lika oavsett var de byggs. Det ger både kvalitets- och tidsvinster, vilket ger hållbarhet ända ner på detaljnivå. Nyligen invigde Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning sina två första förskolor byggda enligt konceptet.

Energianvändning i realtid

Husen erbjuds med fem, sex eller åtta avdelningar i två våningar, och med ett allrum som byggnadens hjärta. Förutom hållbarhetstanken vid bland annat materialvalen har man också byggt in kretsloppstänkandet när det gäller tillagningsköken liksom sett till att torkrummen är maximalt energieffektiva. Riktigt smart blir det när det gäller fastighetsautomationen.

– Värme och ventilation styrs utefter fastighetens och verksamhetens behov, säger Tobias Jonson. Temperatur och luftkvalitet mäts kontinuerligt och lufttillförseln regleras utefter detta. Fastighetens hela energianvändning loggas, inklusive kökskylan, och analyseras i realtid för att åtgärda avvikelser snabbt. Utebelysningen är givetvis styrd av en ljusgivare och tänds bara när det blir mörkt. Belysningen inomhus anpassar sig efter dagsljuset så att ljusstyrkan i rummet är konstant och släcks när rummet är tomt. En ytterligare finess är att de tekniska systemen är uppkopplade via eget datanät till vårt styr- och övervakningssystem SISABOnline, avslutar Tobias Jonson.

Foto: SISAB

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.