Nytt koncept för blandad stadsmiljö

Nytt koncept för blandad stadsmiljö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kod Arkitekter och Svenska Stadsbyggen går samman för utvecklingen av ett bostadskoncept för en mer blandad stadsmiljö.

Konceptet är en vidareutveckling av ett upplägg som Svenska Stadsbyggen arbetat med tidigare. Syftet är att skapa ett blandat boende i stadsmiljö, där kombinationen av lägenheter, vårdbostäder och förskola ger synergieffekter i form av sociala möten och mänskligt liv. Konceptet lägger stort fokus på gröna värden och gemensamma ytor. Ett samlingsrum i markplan ger möjlighet till aktiviteter för både vårdboende och förskola, som även samnyttjar byggnadens gård. Gårdsytan bildar ett socialt utomhusrum med möjlighet till rekreation, odling, lek och aktiviteter samtidigt som den ger förutsättningar för ekosystemtjänster.

– Det är viktigt att lyfta blicken och se till helhet och långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Med det här konceptet ser vi stora möjligheter att kunna bidra till att skapa miljöer som främjar människors välbefinnande och underlättar kommunikation, rekreation och samvaro, säger Liz Wirdenius, projektutvecklare på Svenska Stadsbyggen.

– När nya bostäder byggs är det viktigt att behovet av andra funktioner inte glöms bort. Det här konceptet integrerar både attraktiva bostäder och viktiga service- och omsorgsfunktioner i en och samma lösning, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Kod Arkitekter och Svenska Stadsbyggen är just nu aktuella med konceptet i en byggherredialog i Eskilstuna kommun och i markanvisningstävlingar i Stockholmsområdet. Ambitionen är att konceptet ska kunna användas återkommande i framtida uppdrag där det finns en vilja att utveckla blandade stadsstrukturer.

Illustration: Kod Arkitekter

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.