Nu är Skolfastigheters uppvärmning helt fossilfri

De träpellets som används i Skolfastigheters värmeanläggningar innehåller sågspån eller kutterspån från svenska barrträd

Nu är Skolfastigheters uppvärmning helt fossilfri

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som en del i utvecklingen av fastighetsbeståndet och bolagets långsiktiga hållbarhetsarbete har Skolfastigheter länge arbetat med att byta ut gamla värmeanläggningar mot nya, mer miljövänliga alternativ. Målsättningen har varit att nå 100 procent fossilfri uppvärmning av kommunens skolor och förskolor. Under oktober 2024 har vi nått målet i denna gröna utveckling.

Investeringar i modern teknik för fossilfri uppvärmning är en av många åtgärder som ofta har följt med i Skolfastigheters renoveringar av gamla skol- och förskolebyggnader. Övergången från Skolfastigheters gamla fossilbaserade värmeanläggningar till nyare teknik i form av HVO- eller Pelletsanläggningar, innebär kraftigt reducerade koldioxidutsläpp.

– Vinsterna är flera. Förutom ett minskat klimatavtryck följer vanligtvis också ett mer effektivt energiuttag efter det att nya anläggningar installerats och driftsatts. Det innebär att vi kan medverka till sparande både på klimatkontot och i form av sänkta driftkostnader, säger Skolfastigheters fastighetschef, Simon Mughrabi.

De sista gamla oljepannorna har i år bytts ut mot gröna alternativ

Under den gångna sommaren har både Ramsta skola och Järlåsa skola bytt ut sina gamla värmeanläggningar mot ny teknik som använder HVO* för uppvärmning. Länna skolas gamla värmeanläggning har under samma period bytts ut till att använda två moderna pelletspannor.

– I början av oktober månad fick vi också grönt ljus för att sätta i gång den nyinstallerade pelletsanläggningen på Skuttunge skola – som också den under hösten konverterats från en gammal oljepanna. Den 3 oktober driftsattes den nya värmeanläggningen, vilket innebär att Skolfastigheter nu helt lämnat fossilbaserad uppvärmningsteknik bakom sig, berättar Skolfastigheters förvaltarchef, Stefan Häggquist.

Minskar med 90 %

Mängden koldioxidutsläpp, relaterat till värmeproduktionen, beräknas minska med cirka 90 procent per år och fastighet när nya värmeanläggningar tar över de gamla fossilbaserade. Utsläppen från en gammal värmeanläggning motsvarar med andra ord ungefär samma mängd koldioxidutsläpp som genereras av tio nya värmeanläggningar där HVO-olja eller Pelletsbrännare används.

Fakta om Skolfastigheters uppvärmning:

Skolfastigheters skolor och förskolor använder olika typer av värmeanläggningar, beroende på byggnadernas förutsättningar och deras geografiska läge i kommunen. Till största delen används fjärrvärmeanläggningar, vilket dominerar i Uppsala tätort. På landsbygden förekommer vanligen annan uppvärmningsteknik, exempelvis pelletsbrännare, HVO, bergvärme och i vissa fall direktverkande el.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.