Rådet för hållbara städer har publicerat en ny rapport som redogör för hur de elva myndigheter som ingår ska samverka för att uppnå regeringens mål för hållbar stadsutveckling. Mer samarbeten står i fokus för 2020.
Under året har rådet haft en dialog med kommuner och näringsliv där två stora frågor särskilt har lyfts fram: stärkt omställningskraft och ökat samarbete. “Det finns
behov av att ytterligare korskoppla kunskapsområden, öka samarbetet mellan internationella, nationella, regionala och lokala initiativ samt stärka samarbetet mellan offentliga aktörer, näringsliv, akademi och civilsamhälle,” skriver Helena Bjarnegård, ordförande för Rådet för hållbara städer, i rapporten. Under 2020 kommer rådets organisationer därför att öka samverkan mellan varandra och arbeta aktivt för att tillsammans med andra aktörer stärka kommuner som är beredda att satsa men även de kommuner som behöver hjälp att komma igång.
Konferens i höst
En av de föreslagna åtgärderna är en konferens i höst med syftet att stärka kopplingen mellan forskning och praktik för att nå mål 11 i Agenda 2030. Konferensen, som riktar sig till kommuner, anordnas den 21 oktober tillsammans med det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Under 2020 samarbetar rådets medlemmar även med en konferens om gestaltad livsmiljö och installation och konferens om ekosystemtjänster och stadens gröna rum. Kunskapsspridning om vägen till ett mer transporteffektivt samhälle, universell utformning som stöd för socialt hållbar stadsutveckling och ökad samordning mellan forskningsfinansiärer och strategiska innovationsprogram inom samhällsbyggnadsområdet är andra åtgärder.
– Sverige har stora möjligheter att bli en internationell förebild för hållbar stadsutveckling. Därför ökar vi nu samarbetet på den nationella nivån för att stärka kommunernas förutsättningar att utveckla levande och hållbara städer och samhällen, säger Helena Bjarnegård.