3XN arkitekter vann arkitekttävlingen om Forskaren, Stockholms nya innovationscentrum för forskarverksamheter inom life science, i slutet på januari 2020. Nu lämnar beställaren Vectura in bygglovet för projektet.
Den 30,000 m2 stora byggnaden kommer att bli en mötesplats som ska innehålla arbetsmiljöer till både startups och etablerade verksamheter inom detta life science samt en skräddarsydd utställningslokal för Tekniska museets verksamhet inom ämnet. Byggnaden ska fungera som en generator inom svensk forskning, där unga kan få upp ögonen för de spännande möjligheter som finns inom life science.
Undertak i massivträ
Forskaren kommer att såväl utvändigt som invändigt få ljusa, taktila material som trä, natursten och betong. Trälameller skapar ett rytmiskt spel i fasaden på både in och utsidan. Även undertak, golv och central trapp kommer kläs med massivträ. Det stora runda ljusinsläppet i taket har limträ i den bärande stommen. Den karaktäristiska runda formen och placeringen mitt i Hagastaden gör att byggnaden kommer fungera som ett landmärke i staden och som en naturlig samlingspunkt i den nya stadsdelen.
– Vi behöver platser där vi kan mötas och prata om vår gemensamma framtid. I en tid av snabb teknikutveckling är det mer relevant än någonsin att forskning och näringsliv möter en bred allmänhet. En plats där nya perspektiv ges och utforskas. Forskaren ska bli en sådan plats, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska.
LEED platinum-certifiering
Forskarens tak kommer delvis täckas av solpaneler som integreras tätt med byggnadens andra tekniska system för att säkerhetsställa att solenergin används effektivt, så som ventilation och uppvärmning. Regnvatten kommer fördröjas och filtreras med växtrötter för att därefter användas till bevattning av växter.
På sommaren kyls och värms byggnaden med hjälp av energiborrhål i berget under byggnaden används som ett termiskt energilager, där en värmepump kan kyla det cirkulerande vattnet och därmed kyla hela byggnaden.
– Byggnaden kan erbjuda bästa möjliga villkor för dagsljus, nya sociala mötesplatser och ett grönt innovativt ramverk på taket och inne i byggnaden, för de människor som besöker eller har den som arbetsplats. Vi kommer se till att byggnaden blir LEED platinum-certifierad, säger Jan Ammundsen, designansvarig för Forskaren, 3XN.
Forskaren beräknas vara färdigställd år 2024.