Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara

Måltidens hus i Grythyttan firar 30 år. Nu genomförs stora renoveringar. Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet

Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus. Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden.

I Måltidens hus pågår nu flera stora projekt för att uppdatera byggnaden till dagens krav. Några av projekten är nästan klara.

De nya studenter som just har anlänt till Grythyttan kommer att få sin utbildning i ett helt nytt kök, där många kan träna på samma rätter samtidigt. Även andra ytor kring Kalastorget, där studenterna kan öva för större bjudningar, byggs om.

Energieffektiviserar med solpaneler

I bottenvåningen pågår det sista arbetet med nyrenoverade, välkomnande studie- och mingellokaler. De är gjorda för att kunna möta olika behov, och ska kunna användas till allt från välkomstdrinkar till grupparbeten.

Huset håller också på att förses med solpaneler, för att bli mer energieffektivt.

Även i närliggande byggnader pågår projekt – bland annat får nu studenterna en ny pub.

På Örebro universitets campus i Grythyttan ges de treåriga utbildningarna Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör. Även ett antal fristående kurser erbjuds. Forskningen kretsar kring måltiden.

I huvudbyggnaden i Grythyttan, Måltidens Hus, finns bland annat en festvåning, det Wretmanska kokboksmuseet, bibliotek, konferenslokaler och metodkök.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.