Malin Anderson, chefredaktör på Hållbart byggande skriver om redan befintliga städer som växer och kräver nya smarta lösningar. Och om helt nya städer som växer fram när över 65 miljoner människor runt om i världen är på flykt.
Idag bor ungefär hälften av världens befolkning i städer och enligt WWF beräknas 70 procent av mänskligheten vara stadsbor år 2050. Städerna står också för cirka 75 procent av världens energiförbrukning och för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. Våra städer innebär både möjligheter och tuffa utmaningar. Livsstilen är ofta resurskrävande men det uppstår också smarta lösningar för att minska klimatpåverkan och höja livskvaliteten. Och en mycket viktig nyckel för hållbara städer är rätt investeringar i infrastruktur. Inte minst här i Sverige. Till år 2025 ska vi bygga 700 000 nya socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara bostäder.
Under ett av Sveriges Byggindustriers seminarium i Almedalen kunde åhörarna ta del av professor Göran Cars förslag för att möta denna utmaning: en större satsning på infrastruktur, särskilt spårbunden trafik, och även bildandet av nya städer utanför storstäderna. Han uppgav förtätningsprojektet Culture Casbah i Rosengård i Malmö som ett exempel på hur man använt infrastrukturen för att öka tillgängligheten. Man hoppas att det även ska minska segregationen, trots att skeptiker säger att de stigande hyrorna istället kommer öka klyftorna.
I vårt senaste nummer belyser även vi en annan typ av städer och stadsutmaning. Uppmärksammade utställningen Insecurities på MoMA i New York handlade bland annat om hur flyktingläger idag tillhör några av världens snabbast växande städer. Utan att vara definierade som städer, och med en befolkning utan rättigheter. En stark utställning där även svenska Better Shelter medverkade med sin modulära nödboendelösning. En lösning som förändrat livsvillkoren för många flyktingar men som upphovsmakarna själva säger ”önskade inte behövdes”. Över 65 miljoner människor är idag på flykt eller söker asyl, och det är dags för världen att ta sitt ansvar.