Långsiktiga nätverk ger effektiv energianvändning

Caroline Ödin, ÅF, och Stefan Lindsköld, Aktea Energy.

Långsiktiga nätverk ger effektiv energianvändning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett nytt energieffektiviseringsnätverk för samman företag med siktet inställt på gemensamma energibesparingar.

Bolag över 250 anställda och 50 miljoner euro i omsättning omfattas av det nya, tvingande EU-direktivet om energikartläggning. I förlängningen innebär detta att de kommer att optimera sin energianvändning. Men små och medelstora företag omfattas inte av direktivet. Energimyndigheten har tagit fasta på detta och startade i början av året ett effektiviseringsnätverk just för dem.

Projektet har stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden och har inspirerats av LEEN, Learning Energy Efficiency Networks, nätverk som ursprungligen startats över hela Tyskland. Tanken där som i Sverige är att företag, branschspecifikt eller inte, tillsammans skall arbeta för att minska sin energianvändning. Även produktiviteten och en ökad lönsamhet står i fokus. Energikonsulterna ÅF och Aktea ingår i samarbetet.

Stefan Lindsköld är vd på Aktea Energy, som specialiserat sig på energieffektiviseringar i fastigheter och verksamheter, framför allt åt större bolag och har ramavtal med Energimyndigheten.

– Vi arbetar på ett öppet sätt och samarbetar ofta med andra konsulter i uppdragen. Samarbetet med ÅF är positivt för att vi tillsammans kan komplettera varandras kompetenser. Intresset för energieffektiviseringsprojektet har varit stort liksom entusiasmen. Det är trots allt tuffa krav för att få vara med. Grundtanken är att nätverken skall vara per region och oavsett bransch men det varierar en del. I Småland har man till exempel redan bildat nätverk för bland annat livsmedel och sågverk. Vi kommer att bli den högra handen i den resa som varje företag skall göra. Viktigast är målet om 15 % besparingar men jag vill också trycka på långsiktigheten, det blir en omställning. Ofta gör företagen energikartläggningar, vidtar nödvändiga åtgärder och går sedan vidare. Det här är ett nytt grepp, en ny vinkel som kommer att få stort genomslag också på lång sikt.

Hela artikeln hittar du i Hållbart Byggande Nr 3 – publiceras den 2 september!

 

Caroline Ödin, ÅF, och Stefan Lindsköld, Aktea Energy.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.