Kungsbroskolan transformeras till bostäder

LINK Arkitektur transformerar Kungsbroskolan i Tidaholm till bostäder. Foto: Sebastian Streith

Kungsbroskolan transformeras till bostäder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Två gamla skolbyggnader i Tidaholm var rivningshotade efter att ha stått övergivna under en längre tid. LINK Arkitektur fick i uppdrag att utvärdera byggnaderna och såg tidigt potentialen och värdet i att ta tillvara och förädla de befintliga byggnaderna till bostäder.

Tidaholms Bostads AB anlitade LINK Arkitektur för att undersöka bevarandemöjligheterna för en stor skola med tegelfasad och en mindre skola med putsad fasad. Efter en förstudie kunde de konstatera att det fanns en stor potential och goda förutsättningar för att omvandla skolbyggnaderna till bostäder. I nära samarbete med beställaren har arkitekten tagit sig an projektet med en tydlig strategi om att bygga om så lite som möjligt, både vad gäller miljömässig och ekonomisk hållbarhet samt för att svara mot q-märkningen.

Byggnaderna har tillgänglighetsanpassats samt försetts med balkonger och hissar har installerats. Alla de ändringarna har utförts med stor varsamhet och anpassats till den befintliga miljön. I övrigt har det till stor del handlat om att förfina de befintliga byggnaderna och anpassa dem till bostäder.

– Många invånare har en relation till skolan och det vore en stor förlust både kulturhistoriskt och miljömässigt att riva och bygga nytt. Vi har ritat om så lite som möjligt, med stor respekt för de vackra gamla skolorna. Gestaltningsmässigt underordnar sig ändringarna historien, samtidigt som de skapar möjligheter för vår tids behov. En av de roligaste detaljerna som vi har valt att bevara är de gamla trapporna, som är nötta av hundratals barnfötter som sprungit där sedan skolan byggdes i början av 1900-talet, berättar Johanna Rydin, ansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Annons

Bidrar till social hållbarhet

Tidaholm är en levande småstad, belägen väster om Vättern. Mitt genom staden rinner ån Tidan och orten har en kulturhistoriskt bevarad stadsmiljö med fina gamla bruksbostäder. Här finns också ett grafiskt centrum, folkhögskola och stora arbetsgivare. Det finns med andra ord ett tydligt incitament att bevara de gamla skolbyggnaderna.

Totalt har projektet genererat 26 nya lägenheter, till största del två- och trerumslägenheter. Därtill har projektet engagerat invånarna och alla lägenheter bokades innan projektet var i hamn. Nu finns det också planer på att bygga fler bostäder i området. I den bemärkelsen var det viktigt att ro i land transformationen av Kungsbroskolan. Det skapar trygghet genom liv och rörelse, höjer områdets attraktivitet och bidrar till social hållbarhet. Att bevara äldre byggnader med hög kvalitet som har en stark koppling till ett visst område, är att satsa på såväl miljö som kulturarv och bygga stolthet bland invånarna.

– Vi på Tidaholms Bostads AB är otroligt glada och stolta över att vi lyckats bevara två historiska byggnader i Tidaholms kommun. Samarbetet med konsulter och entreprenörer har varit helt avgörande för det fantastiska resultatet. LINK Arkitektur har från projektets start varit till stor hjälp med att driva projektet framåt samt tagit byggnadens historik i beaktande, säger fastighetschef Mikael Nyström.

Mervärde för samma investering

Redan efter förstudien levererade LINK Arkitektur en kostnadskalkyl som har visat sig stämma ganska väl. Med facit i hand kan man konstatera att det inte blev dyrare att bygga om de befintliga byggnaderna än att riva att bygga nytt. Då kan projektet dessutom tillgodoräkna sig alla de kvaliteter som äldre byggnader ofta har. På köpet har Tidaholmsborna fått ett bostadsprojekt som vittnar om stadens historia, berikar stadsmiljön och värnar om miljön.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.