Kunglig glans vid historisk invigning av “världens största termos”

H.M. Konungen tyckte att Mälarenergis energilager var spännande och ställde många frågor av teknisk karaktär till Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi. Henrik Mill

Kunglig glans vid historisk invigning av “världens största termos”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Världens största energilager för värme finns i Västerås. Det invigdes torsdagen den 12 september, med närvaro av bland andra H.M. Konungen och landshövding Johan Sterte. Men kungen nöjde sig inte enbart med en högtidlig invigning, utan ägnade flera timmar åt energi- och kompetensfrågor, hållbarhet och omställning.

Det blev en dag helt präglad av energi och omställning för kungen, som berättade att han är intresserad både av nya sätt att lagra energi och av hur Mälarenergi – i det nyinvigda energilagret för värme – återanvänt en tidigare investering för att rusta för framtiden. Och att detta dessutom sker i Västerås, som kungen konstaterade är “känd som en energistad”.

Uppmärksammat internationellt

Efter invigningsceremoni och bandklippning tog han på sig hjälm och varselväst och vandrade ner i underjorden, till det som kallats “världens största termos”. Djupt nere under mark ställde kungen många nyfikna frågor av teknisk karaktär till dagens guide, Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson.

Det är inte bara kungen som är intresserad av energilagring och hållbarhet. Mälarenergis satsning har väckt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Det underjordiska energilagret fungerar som en jättelik termos på 300 000 kubikmeter, vilket motsvarar halva Avicii Arena. Här kan Mälarenergi lagra hela 13 GWh fjärrvärme – tillräckligt för att värma Västerås i upp till två veckor – vilket skapar förutsättningar för högre elproduktion vintertid och minskade utsläpp. Därför är bergrummet ett viktigt steg på vägen i Mälarenergis resa mot nettonoll utsläpp av fossil koldioxid.

Historisk händelse i Sveriges energihuvudstad

– Alltså detta mod som Mälarenergi visat – ett mod som också leder till att det faktiskt händer något, sa Maja Lundbäck, som är politiskt sakkunnig hos energi- och näringsminister Ebba Busch. Från regeringskansliets sida vill vi lyssna och lära av det Mälarenergi gjort och röja undan eventuella hinder, så att fler kan ta vid i andra satsningar. Fler behöver uppvisa ett liknande mod.

Landshövding Johan Sterte konstaterade att det denna dag skapades ny historia i Sveriges energihuvudstad. Även han nämnde ordet mod:

– Det kan låta enkelt och kanske till och med självklart att det är en god idé att lagra värme från sommar till vinter i ett enormt bergrum om man har tillgång till ett sådant. Men som vid alla spektakulära satsningar krävs det både en portion framtidstro och rejält med mod för att bygga världens största termos – och därmed få kapacitet för energilagring som möjliggör ett stort bidrag till den gröna omställningen. Imponerande.

Mötte unga distributionselektriker

Kung Carl XVI Gustaf deltog inte enbart vid invigningen av energilagret. Han passade också på att göra en rundvandring på Kraftvärmeverket. Under eftermiddagen träffade kungen elever och lärare på ett utbildningscenter, där Mälarenergi Elnät och Västerås Yrkeshögskola samarbetar för att utbilda distributionselektriker.

– För Västerås och Mälarenergi blev det här dagen då H.M. Konungen inte enbart deltog i en högtidig invigning av världens största energilager för värme, säger Niklas Gunnar, koncernchef för Mälarenergi. Vi såg hur en nyfiken och engagerad kung ägnade flera timmar åt energi-, kompetens- och framtidsfrågor. Det är stort.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.