Kjellander Sjöberg klimatsäkrar dansk handelsstad

Kjellander Sjöberg klimatsäkrar dansk handelsstad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kjellander Sjöberg har i samarbete med GHB Landskabsarkitekter, Mogens A. Morgen, Realise och Tyréns vunnit den inbjudna tävlingen om att ta fram en utvecklingsplan med strategier för Faaborg.

Staden vid havet på Fyn i södra Danmark är en av landets äldsta handelsstäder. Hamnområdet riskerar att översvämmas vid klimatförändring. Med risk för stigande havsnivåer och extrem nederbörd behöver staden i sitt utsatta läge vid havet därför säkra sitt hamnområde. Den medeltida stadskärnan ska skyddas och den del av staden som står på utfylld mark får anpassad grundläggning. Översvämningsskyddet längs med vattnet får fem olika uttryck vilka baseras på stadens olika karaktärer. Sundrännan blir en öppen kanal där vattennivån kan regleras och samtidigt återskapas landskapets ursprungliga karaktär som en halvö i det sydfynska Öhavet.

Återuppliva nedlagt slakteri

Faaborgs kulturhistoriskt värdefull stadskärna behöver även stärka kopplingen till omgivande landskap. Det vinnande förslaget fokuserar på att förädla de stadsmiljöer som redan finns genom att stärka existerande samband och återuppliva nedlagda industrier med nytt innehåll och kvaliteter. Genom att utgå från äldre byggnader som kompletteras med nya funktioner, verksamheter och adderade byggnadsvolymer, kan dessa områden bli en del av en hållbar stadsutveckling.

Vid Slakterigrunden, där småbåtshamn och varv ligger, föreslås en transformation av ett nedlagt slakteri. Den gamla byggnaden i tegel återanvänds och blir plats för stora evenemang, en mötesplats för regional matkultur samt ett torg. Det gamla Frölagermagasinet blir ett nytt Öhavsmuseum invid hamn- och kajpromenaden. Bangården som präglats av nedläggning av järnvägsstationen, flytt av posthus och stängning av bussarnas tvätthallar, får en ny stadsdel med bostäder. Dessa har en stark koppling till Faaborgs gamla stadskärna och till havet. I Kulturområdet finns de tre betydande äldre byggnadverken Faaborgs museum, Lundgaard Tranbergs kraftvärmeverk och Forum Faaborg. För museet föreslås en kulturpark och kraftvärmeverket, som ska läggas ned, får en ny verksamhet med Kurkultur Faaborg.

Tävlingen anordnades av Faaborg kommun tillsammans med Realdania.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.