Nära var femte svensk arbetsplats har förhöjda radonvärden. Det visar ny statistik baserad på mätningar vid cirka 2 000 arbetsplatser som radonlaboratoriet Radonova har genomfört.
Radon är en radioaktiv gas som läcker in från marken och vissa fall kommer från byggnadsmaterial. Beroende på marken under huset och typen av byggnadskonstruktion kan skadligt höga koncentrationer av radon uppstå. Radon är en hälsorisk som näst efter rökning den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer. Referensvärdet för radon i Sverige är 200 Bq/m3 utryckt i årsmedelvärde. Årsmedelvärdet får man fram genom att placera ut radondosor på arbetsplatsen. Om 200 Bq/m3 överskrids har arbetsgivarenskyldighet att anmäla det till Strålsäkerhetsmyndigheten och vid behov genomföra åtgärder för att sänka radonhalten. Vid en fortsatt mätning som endast görs på arbetstid kan referensvärdet vara lägre då ventilation och andra faktorer kan sänka radonhalten under det gällande referensvärdet.
– Andelen arbetsplatser med förhöjda värden är förvånansvärt hög. Vi förstod att ett antal arbetsplatser skulle visa värden över 200 Bq/m3 utryckt i årsmedelvärde men det här är ändå fler än förväntat. Med tanke på att vi gjort mätningar vid cirka tvåtusen arbetsplatser har vi också ett relativt stort underlag att utgå från. Även om en fortsatt utredning av respektive arbetsplats i flera fall visar att radonhalten på arbetstid ligger under referensvärdet bör den här statistiken beaktas, säger Radonova Laboratories teknikchef Tryggve Rönnqvist.
– Arbetsplatsmätningarna är intressanta också på så vis att de i flera fall visar på årsmedelvärden över 1 000 Bq/m3 även där mätningar gjorts på högre våningsplan utan markkontakt. När man erhåller så höga värden brukar det i de flesta fall handla om utrymmen i anslutning till marken, fortsätter Tryggve Rönnqvist.
Den 1 juni 2018 infördes en ny Strålskyddslag som innebär att landets arbetsgivare ska ha kontroll på radonhalten på arbetsplatsen.
– Med tanke på hur vanligt det är med förhöjda radonvärden och de hälsorisker som medföljer känns det som den nya lagen fyller ett viktigt syfte. Nu är vi precis i början av mätsäsongen men vi ser ändå ett tydligt och tilltagande intresse att genomföra arbetsplatsmätningar. Det är förstås glädjande att många arbetsgivare vill ta sitt ansvar i den här frågan, avslutar Tryggve Rönnqvist.