Får elbilen ens plats i framtidens städer?

Antalet bilar i städer ett hinder för trafiken. I London exempelvis så orsakar köer förseningar på 156 timmar per person varje år.

Får elbilen ens plats i framtidens städer?

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Städer runt om i världen växer, och med dem antalet bilar. Å ena sidan finns behov av individuella transporter för miljarder människor. Å andra minskar utrymmet i städerna för ökad trafik, vilket hotar att leda till trafikkaos.

Utöver dessa utmaningar finns frågan om hur transporter i städers kan bli mer klimatvänliga. Elfordon är ett svar på de olika aspekterna av morgondagens trafikbekymmer – förutsatt att fordonen anpassas efter framtidens behov. Läs om hur Hager resonerar kring framtidens mobilitet.

Framtidens städer: Fler människor, mer trafik

År 2050 beräknas världens befolkningen uppgå till 9,7 miljarder människor. Runt 70 procent av dessa kommer att bo i städer. I Europa beräknas andelen stadsbor kunna uppgå till nästan 85 procent. Under samma period väntas antalet bilar i städerna stiga till 3 miljarder. Städer spelar därför en nyckelroll, inte bara som utrymmen för människor utan även i kampen mot klimatförändringar. Trots att städer upptar en relativt liten del av jordens yta, står de för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen, och den största faktorn är den urbana trafiken, med en andel på cirka 30 procent. Mer klimatvänliga och hållbara transportlösningar är därför en avgörande byggsten för ökad hållbarhet. Elfordon har stor potential att bidra till de nödvändiga förändringarna: Kanske kan elfordon lösa dessa akuta problem och göra framtidens urbana trafik mer utsläppssnål, snabbare och mer yteffektiv.

“Städer är de platser där kampen för hållbar utveckling vinns eller förloras.”
– Ban Ki-Moon, FN
Generalsekreterare 2007 till 2016

Högre, längre, bredare

Problemet är att ingen annan transportform tar upp så mycket plats som bilar – oavsett om de står still eller kör. I redan trånga stadsområden är detta en stor utmaning: Var ska alla bilar få plats? Dessutom ökar inte bara antalet bilar i städerna, även bilarnas storlek ökar. Den franska konsultfirman Inovev har visat att personbilar i Europa i genomsnitt blir allt större. På städernas trånga gator och i parkeringshus skapar detta allvarliga problem.

Elbilar i mikroformat
Lösningen: Som ett alternativ blir mindre elfordon allt mer framträdande. Mikrobilar har inte bara fördelar för individuella transporter, de kan också användas av exempelvis hemtjänst och budfirmor. De små elbilarna kräver dock att användarna får anpassa sig, då bilarna främst är utformade för att ta sig från punkt A till B. Lyxen och det extra utrymmet får helt enkelt stryka på foten.

Annons

För många bilar, för långa köer
Problemet: Utöver storleken är antalet bilar i städer ett hinder för trafiken. En för hög biltäthet pressar även bilvänliga städer till sin gräns. En titt på Inrix 2022 Global Traffic Scorecard bekräfta detta: I London orsakar köer förseningar på 156 timmar per person varje år. Det innebär att Londonborna förlorar nästan en hel vecka i trafiken. Problemet är utbrett: För många bilar leder till långsammare trafik, fler utsläpp och det gör städerna mindre beboeliga.

Delad e-mobilitet: rörlig när det behövs
Lösningen: E-mobilitet kan inte lösa dessa problem på egen hand, det grundläggande problemet är det höga antalet bilar i städerna. Antalet kan bara minska om det finns tillräckligt attraktiva alternativ. En möjlighet är bilpoolstjänster. Konceptet har en dubbel effekt: Om färre människor äger egna bilar minskar antalet fordon, samtidigt som befintliga bilar kan användas mer effektivt. En genomsnittlig bil står still 96 procent av tiden och när den väl används är tre–fyra av dess sittplatser tomma.

Under den här tiden skulle den kunna användas av någon annan. En eldriven bilpoolsflotta har dessutom fördelen att erbjuda utsläppsfri mobilitet. Enligt en prognos från Frost & Sullivan kan den globala bilpoolsmarknaden växa till cirka 427 000 fordon fram till 2025. I Sverige växer antalet bilpoolsfordon stadigt. I svenska stationsbaserade bilpooler är eldrift vanligare när bilarna används av en begränsad grupp med vana användare, exempelvis hos företag och vid bostäder. I bilpooler som riktar sig till en bredare användarkrets är det en högre andel förbränningsbilar. Så förbättringspotential finns.

Hållbara transporter: Elektriska, uppkopplade och smarta
Tekniska framsteg är en hörnsten i omställningen till hållbara transporter. Samverkan mellan elfordon och digitalisering öppnar upp många möjligheter för effektivare stadstrafik, till exempel autonom körning. Uppkopplade fordon med Car2X-kommunikation utbyter information om aktuella trafiksituationer, trafikstörningar och potentiella faror, vilket bidrar till ett jämnare trafikflöde. Det amerikanska teknikföretaget Waymo testar redan sådan teknik i självkörande taxibilar i Arizona.

Potential för robottaxibilar och -bussar
Konsultfirman Deloitte ser stor potential i robottaxibilar och -bussar. Autonom körning kan signifikant sänka kostnaderna för vår dagliga mobilitet jämfört med privatbilar. Enligt Deloittes beräkningar kan en genomsnittlig kostnad på 15 cent per kilometer uppnås med en robotbuss – 25 procent lägre än med en konventionell bil. Autonoma transporttjänster kommer inte att minska det totala trafikvolymen, men betydligt färre fordon kommer att behövas för att tillgodose människors behov av mobilitet. Även om ett rikstäckande nätverk för sådana tjänster inte väntas förrän tidigast 2035, finns det redan idag färdiga lösningar. Exempelvis elbilar och bilpooler som kan ha en positiv inverkan på stadstrafiken. Dessa och nya användningsområden för eldriven mobilitet erbjuder många möjligheter för aktörer inom energisektorn, då behovet av laddningsinfrastruktur och decentraliserad energiproduktion kommer att fortsätta öka. Framtiden kommer att visa hur energisektorn kan dra nytta av att anpassa nya affärsmodeller för hållbar mobilitet.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.