Ett tryggt, trivsamt och levande Bagartorp

Ett tryggt, trivsamt och levande Bagartorp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett nytt centrum och omkring 250 hyresrätter ska byggas. Befintliga hus ska renoveras, ett nytt torg anläggas och gröna ytor samt förbättrade promenadvägar skapas. Bagartorp ska bli ett tryggt, trivsamt och levande bostadsområde.

Det slogs fast när kommunstyrelsen godkände inriktningen av det fortsatta arbetet med utvecklingen av Bagartorp centrum och området kring Ulriksdals station.

– Arbetet med Bagartorp är en långsiktig satsning som bygger på flera viktiga delar. Det handlar om att bygga, rusta upp och renovera men också om att skapa ett område där trygghet, gemenskap och aktivitet går hand i hand, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Trygghet långsiktigt mål

Bagartorp centrum och området kring Ulriksdals station kräver åtgärder på såväl kort som lång sikt. Arbetet hittills har omfattat insatser som snabbt kan genomföras för att på kort sikt öka trivseln och tryggheten i området och samtidigt lägga grunden till en mer hållbar och positiv utveckling i området. Återöppningen av en seniorträff med pop-up café för gymnasieungdomarna är viktiga steg i den utvecklingen.

På längre sikt är målet att Bagartorp centrum och området kring Ulriksdals station ska bli till ett tryggt, levande och attraktivt centrum. Kommersiell och offentlig verksamhet ska uppmuntras, vilket innebär att fler aktörer får möjlighet att etablera sig där. När nya lokaler står färdiga i centrum är ambitionen att staden i samverkan med Signalisten hittar en permanent placering av en mötesplats för unga i de nya byggnaderna som Signalisten uppför i Bagartorp centrum. Parallellt med detta fortsätter arbetet ihop med civilsamhälle och föreningsliv att skapa fler aktiviteter och sysselsättning för unga i området.

Insatser för ökad trygghet och förbättrad stadsmiljö

För att öka tryggheten i Bagartorp har Solna stad arbetat nära polisen, föreningsliv och andra aktörer. Fältgruppen från socialförvaltningen har varit aktiv i området, särskilt under våren efter rapporter om stök. De har också haft närvaro vid högstadieskolan och på ungdomsevenemang. Väktare har genomfört ronderingar vid särskilt utsatta tider, och polisen har möjlighet att sätta upp trygghetskameror på strategiska platser. Skolgården vid högstadieskolan har fått extra belysning för att minska otrygghet. Signalisten har även informerat hyresgäster om ett skyddsrum i området.

Smyckade tunnlar och plaskdamm

För att förbättra stadsmiljön har flera åtgärder genomförts. Kulturskolan har smyckat gångtunneln mellan Bagartorp/Järvastaden och Råstahem och ett konstverk har satts upp vid gångtunneln vid entrétorget till pendeltågsstationen. Signalisten, som förvaltar det mesta av marken i Bagartorpsringen, har iordningställt en lekplats och underhållit lekplatser samt padelbanorna. Plaskdammen har renoverats och blev klar till hösten.

Signalisten genomför tillsynsvandringar i sina områden och en av dessa genomfördes i Bagartorp i november. Under vandringen gjordes en genomgång av belysning, buskage och andra punkter som kan påverka tryggheten i områden.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.