En av fem uppger att de oftast prioriterar hållbara alternativ framför det billigaste. Detta framgår av Ramirentrapporten där drygt 500 företrädare för byggbranschen uttalat sig om bland annat sitt hållbarhetsarbete.
Ramirentrapporten bygger på siffror som Ramirent tagit fram i samarbete med Novus. En enkät har besvarats av 500 byggnadsarbetare, projektledare och arbetsledare inom bygg- och anläggningsbranschen. Rapporten belyser områden som hållbarhet, digitalisering, säkerhet, hälsa, kompetensbehov, jämställdhet och inkludering.
8 av 10 tillfrågade i rapporten uppger att de använder miljöanpassade produkter, helt eller delvis. Även i fråga om avfallshantering går det att peka på hållbarhetsframsteg. Av de som fått frågan anser hela 85 procent att de har en bra avfallshantering. Trots dessa framsteg anser Karin Ekberg, hållbarhetsspecialist på Ramirent, att mycket arbete återstår innan den eftersträvade koldioxidneutraliteten är inom räckhåll.
– Inom miljöområdet finns det fortfarande en hel del att jobba med för branschen. Här måste vi sikta in oss på en omställningsresa med minskad konsumtion, och kunderna kan driva på det arbetet genom att ställa krav på miljöanpassade lösningar hos sina leverantörer, säger Karin Ekberg.
Den absoluta merparten av branschaktörerna är eniga om hållbarhetsfrågans betydelse, men i praktiken verkar ekonomisk hållbarhet väga tyngre än miljömässig. Bara en av fem av de tillfrågade uppger att de oftast prioriterar hållbara alternativ framför det billigaste.
Men det finns fler områden med förbättringspotential. 6 av 10 instämmer helt eller delvis i att de använder återbruk, ett område som i likhet med beroendet av fossildrivna fordon, kräver fortsatta framsteg, enligt Karin Ekberg.
– Liksom resten av samhället är branschen duktig på att sortera och hantera avfall. Här ligger också lagkrav i grunden. Men vi har inte kommit lika långt med att använda återbruk eller gå ifrån diesel- och bensindrivna fordon, säger hon.