Digital kedja minskar avfallet vid anläggningsbyggande

Illustration Frida Panoussis

Digital kedja minskar avfallet vid anläggningsbyggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vinnarna har korats i en innovationstävling om att minska mängden avfall och klimatutsläpp från anläggningsbyggande. Första priset gick till en digital lösning som ska fungera som en kedja av information mellan berörda aktörer.

16 experter har jobbat i en innovationstävling under 2019 och 2020 med utgångspunkten att se om det går att minska mängden avfall och klimatutsläpp på ett säkert sätt från anläggningsbyggande. Den 9 september offentliggjordes den vinnande lösningen, som är en digital kedja av information över data och materialflöden som kommer in och ut från ett anläggningsbygge. Den digitala plattformen KEDJ-A samlar automatiskt in, digitaliserar och presenterar data om materialflöden som kommer in och ut från ett anläggningsbygge. Informationen presenteras för användaren i realtid, löpande under projektet och som sammanställd information för uppföljning.

Ökad kunskap om materialflöden

Klas Hall, Kompetenspartner, Elisabet Höglund, Tyréns, Dennis W Schörling, OMoment 22 och Johan Thorell, WSP står bakom det vinnande bidraget. Tävlingsjuryn bedömer att lösningen är transparent, genomförbar inom relativt kort tid samt kommer till nytta för alla berörda aktörer.

– Det känns fantastiskt roligt att vi tog hem segern. Byggande är en materialintensiv bransch, och ökad kunskap om materialflödena behövs för att skapa cirkulära materialflöden inom anläggningsbyggande. Nu gäller det bara att förverkliga det hela, säger Elisabet Höglund.

Tävlingen har främst drivits framåt av det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Naturvårdsverket har bidragit i juryarbetet och hållit ihop en myndighetsgrupp med Trafikverket, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten, SGI och Svenska Institutet.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.