Powered by Ulsteinvik är en framtidsinriktad strategi för en liten stad på den norska västkusten. Kärnan i projektet är att utnyttja ortens naturliga kretslopp och energiflöden för att skapa en attraktiv plats att bo och arbeta på.
Kaleidoscope, ett norsk-finskt arkitektkontor, har tillsammans med Cowi Norge tagit fram en vision för den norska staden Ulsteinvik. Det bilbaserade centrumet förvandlas till en livlig stadskärna genom nya mötesplatser, öppna förbindelser till havet och ökad tillgänglighet för fotgängare. Förslaget, som utsetts till vinnare i kategorin arkitektonisk modell i Architizer A+Awards 2021, innefattar ett mer koncentrerat centrum som bildar en tydlig stadsstruktur och ett nytt torg som öppnar axeln från havet mot kulturarvsbyggnaden Bjørndals Minne och lyfter fram dess befintliga kvaliteter.
Smart pergola
Konceptet med en 300 meter stor stad förstärks genom att kombinera befintliga förbindelser med ett nytt smart elnät, autonoma elbussar samt blågröna strukturer för att ge staden ny energi och ett nätverk av attraktiva mötesplatser. Med ett plug-in modulnät kombinerar det urbana kraftsystemet förnybar energi, teknik och sociala stadsrum. Kaleidocope har utvecklat en solcellsmodul som de kallar för SmartPergola. Den skapar stadstak och mötesplatser, genererar energi och binder samman Ulsteinvik.
I visionen ingår också Blåtur, en ny strandpromenad som binder samman de gröna tväraxlarna i Ulsteinvik och ingår i en ny mobilitetsplan. Den inre delen av småbåtshamnen har föreslagits som ett aktivitetscentrum med en maritim lekplats, där små autonoma båtar och automatiserade fiskespön ska förse invånarna med digitalt lärande kombinerat med naturupplevelser.
El från fasaden
Visionen innehåller även tre huvudkoncept: Smarthub i centrum, Generation Gardens i Ulshaugen och Circular Neighborhoods i Holsekerdalen. Smarthub är en multifunktionell byggnad som bildar innovationsnätverk mellan offentliga och privata aktörer. Den innehåller nya stadshuslokaler, ett affärscentrum, ett offentligt café och ett 24-timmars innovationslabb för hela staden. Fasaden är uppbyggd av ett externt solskyddssystem med solcellspaneler som producerar el till det lokala smarta elnätet.
Generation Gardens har utformats med gemensamma faciliteter mellan dagis, ungdomsklubb, vårdhem och kontor för hälsotjänster. Omkretskonfigurationerna skapar graderade utomhusområden med skyddade innergårdar för barn att leka säkert. Närheten till stadskärnan ger också aktivitet och liv till det urbana sammanhanget.
Vattnets kretslopp
Det cirkulära kvarteret är Kaleidoscopes vision om en ny bostadstypologi med ett cirkulärt system och gemensamma lokaler som ska ge hållbara lösningar. Regnvatten från taken tas om hand för att nyttjas i lägenheterna. Gråvatten överförs till växtbäddar på balkongerna och i det gemensamma “GrowHouse”, och förser näringsrikt vatten till gröna växter och grönsaker. Odlingshuset är utformat som ett gemensamt växthus med ett stort kök där de boende kan laga mat och äta tillsammans och även arrangera andra sociala sammankomster.