Byggnadsarbetarnas namninsamling växer – fler fackförbund ansluter

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vid en byggarbetsplats på Kvarnholmen, Nacka.

Byggnadsarbetarnas namninsamling växer – fler fackförbund ansluter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För att få regeringen att agera mot byggkrisen startade byggnadsarbetare i Stockholmsområdet en namninsamling i december förra året. Namninsamlingen är uppe i över 15 000 underskrifter och 6 februari sker en demonstration på Sergels torg där bostadsminister Andreas Carlson (KD) tar emot underskrifterna.

– Regeringen måste inse allvaret och ta ansvar för landets bostadsförsörjning. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen. Skulle något liknande hända idag så skulle det ge katastrofala följder för både branschen och samhället i stort, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Rädda jobben

Byggkrisen visar inga tecken på att avstanna och både konkurser och varselsiffror når rekordnivåer. Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta initiativ till kampanjen “Bygg bort krisen – bygg bostäder”.

– Det handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Vi vill att regeringen tar krisen på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet, säger Stefan Slottensjö, snickare och en av initiativtagarna till uppropet.

Namninsamlingen har fått in över 15 000 underskrifter och nu ansluter även GS-facket, som organiserar anställda i de småhusfabriker som även de drabbats hårt av låg konjunkturen. Även Målarna, Elektrikerna och Hyresgästföreningen Stockholm har anslutit sig till uppropet.

Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

Namninsamling avslutas med en demonstration där byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin samlas på Sergels torg 6 februari kl 17.00.

Bland talarna finns, utöver engagerade byggnads- och industriarbetare, bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Även Bostadsminister Andreas Carlson (KD) närvarar för att möta byggnadsarbetarna och ta emot underskrifterna.

Fakta: Byggkonjunkturen
I november varslades 1311 i år personer om uppsägning i byggindustrin, jämfört med 656 varsel samma månad 2022.

Data- och analysföretaget Dun & Bradstreet bedömer att 1 434 bolag inom byggsektorn kommer att gå i konkurs under 2024.

Annons

Antal påbörjade bostäder

2022: 59 000

2023: 27 000 (prognos)

2024: 19 500 (prognos)

Boverket beräknar med ett behov av 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Källa: Boverket, Dun & Bradstreet och Arbetsförmedlingen

Så vill Byggnads vända byggkrisen

Återinför och utveckla investeringsstödet.
Komplettera investeringsstödet med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
Inför en nationell bostadsstrategi som ställer krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden.
Ge ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet, vite för de som ej bygger och bonus till de som bygger enligt angivna mål.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.