• måndag , 25 september 2023


Investerar i solcellsprojekt i Kenya

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Några av Bengt Dahlgrens medarbetare har investerat i plattformen Trine som sammanför kapital från privatpersoner med energilösningar för fattiga i tredje världen.

– Ett spännande koncept som bidrar till solcellsrevolutionen i länder med utvecklingspotential, säger Bengt Dahlgrens Erik Almgren.

Under Bengt Dahlgrens hållbarhetskonferens i Strömstad deltog ett antal medarbetare i en cykeltävling runt Koster. I prispotten låg pengar att skänka till välgörande ändamål och ett av de två lagen som hamnade på delad förstaplats kom överens om att investera de 10 000 kronorna i Trine – en investeringsplattform där privatpersoner investerar i energilösningar för fattiga i tredje världen. Pengarna som investeras via Trine betalar för installation av solceller och de boende i området betalar sedan månadsvis tillbaka dem. Bengt Dahlgrens Erik Almgren var en av lagmedlemmarna och har själv investerat i andra Trine-projekt tidigare.
– Genom Trine investerar man i solcellsprojekt i olika länder i Afrika. Det är som att köpa aktie i ett bolag och man blir lovad pengarna tillbaka och en avkastning på 6,5 procent, så länge projektet inte faller, förklarar han.

Projektet som Erik Almgrens cykellag valde att stödja var Nakuruprojektet som ska ge 1 200 personer utanför staden Nakuru i Kenya miljövänlig el för exempelvis läslampor, mobilladdare och kylar.
– Trineprojekten syftar till att bygga småskaliga och enkla solcellssystem i områden, ofta långt ute på landsbygden, som inte har ett bra elsystem. På det här sättet får de ren och billig energi, säger Erik Almgren.

Trine är ett startupbolagen grundat 2015 av Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen.
– Det här är ett spännande koncept som bidrar till solcellsrevolutionen i länder med utvecklingspotential. När vi sedan får tillbaka pengarna plus avkastningen får vi diskutera vad för välgörande ändamål vi vill stödja då, säger Erik Almgren.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Bengt Dahlgren