Ska det gå att nå EU:s krav om halverad energianvändning i bebyggelse till 2050 räcker det inte med energisnål nyproduktion. Behovet av att energieffektivisera landets byggnader är stort och i nuläget görs inte tillräckligt menar Leif Gustavsson, professor vid Linnéuniversitetet.
Leif Gustavsson forskar bland annat på energieffektiva byggnader. Han menar att energieffektiviseringen av fastigheter i Sverige ligger efter och mer insatser behövs.
– Det finns många lönsamma investeringar i energieffektivisering att göra både när det gäller småhus och flerbostadshus. Men allt för få åtgärder genomförs och många småhusägare har inte tillräcklig kunskap om hur energiåtgärder kan genomföras. I Danmark har man kommit en bit längre, där satsar man mer på energieffektiviseringar och det är mer tydligt att byggbranschen driver på och ser potentialen. En framkomlig väg för ökad energieffektivisering kan vara att erbjuda paketlösningar. En aktör analyserar och föreslår lämpliga energiåtgärder, föreslår sedan vem som kan genomföra åtgärderna till ett fast pris och hur de kan finansieras samt erbjuder att svara för själva genomförandet. Denna typ av paketlösningar har provats i våra nordiska grannländer. Att få till stånd energieffektivisering är lönsamt både för småhusägaren och för samhället. Det skulle också öka antalet arbeten. Men, samhället behöver ta på sig en tydligare roll för att stimulera genomförandet av energieffektiviseringar.
Vad skulle du vilja se för insatser och åtgärder?
– Fastighetsägarnas roll är avgörande då de fattar beslut om investeringar i energieffektivisering, men det behövs också bra kunskap i branschen, om vilka åtgärder som är lämpliga att genomföra, att det sedan finns installatörer och entreprenörer som kan genomföra dem. Staten behöver stimulera energieffektivisering för att nå målsättningar om minskad energianvändning i bebyggelsen vilket också bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling. Det är viktigt att de kommuner som vill har möjlighet att gå före i en sådan utveckling.
Vad tror du är den viktigaste frågan just nu när det gäller energieffektivisering?
– Jag tror att det handlar mycket om ett tankesätt som behöver ändras. Just nu är det en underinvestering vad gäller våra byggnader och särskilt energihushållnings-åtgärder. Vi måste tänka mer långsiktigt, skaffa oss mer kunskap och tänka på att investera för framtiden. En låg energianvändning gör oss mindre känsliga för framtida energiprisökningar och bidrar till en hållbar utveckling.