Långsiktig strategi för lönsamma klimatinvesteringar

Långsiktig strategi för lönsamma klimatinvesteringar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Framtidenkoncernen, allmännyttan i Göteborg, har tagit ett stort steg mot en mer hållbar morgondag genom att arbeta fram en energieffektiviseringsplan tillsammans med Wikström.

Det allmännyttiga fastighetsbolaget Framtiden har länge varit en föregångare inom energieffektiviseringar och med hjälp av Wikström har de nu formulerat en koncernövergripande strategi som sträcker sig från 2025 till 2030.

Henrik Quicklund hos Wikström har hjälpt Framtiden att utvärdera och prognostisera olika åtgärder, med fokus på både kostnadseffektivitet och lönsamhet.
– Vi vill se om de når målen och prognosmässigt utvärdera åtgärderna. Man behöver fråga sig: Vad ger åtgärderna? Vad består lönsamheten i? Vad är redan genomfört? Det är först när man har svaren på de frågorna som det går att göra kloka val, säger Henrik Quicklund.

Jobbar mot två klimatmål

Hanna Öberg, miljösamordnare hos Framtiden, betonar vikten av en gemensam energieffektiviseringsstrategi för hela koncernen.
– Detta är första gången vi har en koncerngemensam energieffektiviseringsstrategi med två tydliga energimål: dels Göteborg stads mål, dels Sveriges allmännyttas klimatinitiativ, förklarar hon.
– Vi på Framtiden har historiskt sett varit framgångsrika i vårt energiarbete, men nu krävs en mer systematisk och långsiktig strategi för att få effekt i investeringarna.

Annons

Strategin som projektet har mynnat ut i omfattar fem huvudområden: driftoptimering, fristående energieffektiviseringsprojekt, effektbesparingsåtgärder, energieffektiviseringsåtgärder i samband med underhåll, energieffektiv nyproduktion. Genom att fokusera på dessa områden kan Framtiden inte bara minska sin energianvändning, utan också optimera befintliga system för att uppnå maximal effektivitet.

Behöver även spara på effekt

En av de mest utmanande aspekterna av projektet har varit att balansera lönsamhet mot reell klimatnytta.
– Vi ska inte göra olönsamma klimatinvesteringar bara för att nå målen. Vi ska självklart luta oss mot strategin, men vi måste samtidigt använda sunt förnuft som ett välbehövligt raster, säger Hanna Öberg och fortsätter:
– Detta innebär i praktiken att vissa energieffektiviseringsåtgärder kan behöva omvärderas för att säkerställa att de verkligen bidrar till både ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi behöver inse att en energibesparing inte per automatik också är en miljöbesparing. I Göteborg har vi ingen brist på fjärrvärme, men snarare en utmaning med effekt- och elförsörjningen. Därför är det mest samhällsnyttiga att fokusera på att spara el och effekt. Samtidigt har stadens fjärrvärme låga klimatutsläpp, vilket innebär att materialen vi använder för energieffektivisering ibland kan ha en större klimatpåverkan än vad själva energibesparingen ger.
För att säkerställa klimatnytta behöver vi därför välja åtgärder där materialens klimatpåverkan under deras livslängd inte överstiger den besparing de ger.

Det är tydligt att Henrik Quicklund har varit en pålitlig resurs för Framtiden, och hans insatser har hjälpt till att identifiera lönsamma investeringar och minska effekttoppar.
– Henrik har varit otroligt lyhörd genom hela projektet, jag har snabbt fått väldigt stort förtroende för honom och Wikström, avslutar Hanna Öberg.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.