Energidelning i bostadskvarteret Tamarinden blir skattefri

Energidelning i bostadskvarteret Tamarinden blir skattefri

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) har fattat beslut som är ett avgörande steg för fastighetsbolagens möjlighet att bidra till hållbar stadsutveckling i Sverige. Domen visar att klimat- och energiomställningen nu börjar få stöd från nödvändiga lagar och regler. Resultatet är att energidelningen inom kvarteret Tamarinden kommer att vara skattefri.

Projekt som Tamarinden kan nu bana väg för städer att omvandlas till hållbara samhällen. Den tidigare ellagen hindrade fastigheter från att dela el mellan byggnader, men lagändringen har möjliggjort för fler aktörer att skapa energismarta stadsdelar. Den nya domen från HFD innebär möjlighet att fortsätta utveckla byggnader som aktivt deltar i energisystemet genom att producera och dela el lokalt.

Viktigt besked

– Detta är ett genombrott som starkt bidrar till att vi kan bygga hållbara städer. Genom att våra fastigheter delar och lagrar energi, bidrar vi på ett konkret sätt till klimatmålen och stärka våra städers resiliens, säger Jonas Tannerstad, chef för El & Automation på ÖrebroBostäder AB.

Annons

Domen från HFD fastställer Skatterättsnämndens tidigare beslut om att Tamarindens solcellsanläggningar på fastigheterna är separata anläggningar. Eftersom varje anläggning i kvarteret är under 500 kW (gränsen för skattepliktig elproduktion) kan Tamarinden nu producera och dela el mellan byggnader, utan att behöva betala skatt. Detta är ett viktigt besked för fastighetsbranschen där byggnader framåt kan spela en aktiv roll i energisystemet och bidra till mer klimatsmarta städer.

Samarbete är nyckeln till framgång

Förverkligandet av stadsdelen Tamarinden bygger på samverkan mellan aktörer som ÖrebroBostäder AB, byggföretag samt den lokala energidistributören. Samarbetet mellan fastighetsägare, Örebro kommun och energibolag visar på att man tillsammans kan övervinna hinder och skapa lösningar för en hållbar framtid.

– Att vi nu får stöd för vårt arbete med energidelning är en signal om att vi alla kan dra åt samma håll i klimatomställningen. Detta är ett inspirerande exempel för andra städer att följa, avslutar Jonas Tannerstad.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.