Natur, trivsel och aktivitet ramar in vardagen på Rosendals skola

Elever från Rosendals skolas elevråd var med och klippte invigningsbandet (foto: Lilla Produktionsbolaget).

Natur, trivsel och aktivitet ramar in vardagen på Rosendals skola

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I augusti påbörjade elever och personal höstterminen i sin nya skola och nu har de hunnit bo in sig lite mer i lokalerna. Reaktionerna på allt nytt har varit många, men en sak är både barn och vuxna överens om – de trivs bra i Rosendals skola. På fredagen den 20 september var det äntligen dags för Skolfastigheter att, tillsammans med elever, personal och kommunpolitiker, fira och inviga den nya, gröna skolan och skolgården.

Majoriteten elever och personal har bytt vardagen i gamla Eriksbergsskolan mot nya Rosendals skola, men många har också flyttat in från en närliggande modulskola i Ulleråker. Två skolor med vitt skilda förutsättningar, men där den gemensamma nämnaren nu är bättre möjligheter och trivsel i undervisningen.

– Det som jag tror just förenar upplevelserna bland elever och personal är glädjen över att vi nu har moderna lokaler som fungerar bra för olika typer av lektioner. Vi uppskattar den ljusa innemiljön, med mycket träinslag och en mer öppen, varierad planlösning. Det är också trivsamt att skogen ligger som närmaste granne och barnen är väldigt positiva till skolgårdens många lek- och aktivitetsmöjligheter, berättar rektor Henrik Ericson.

Natur, lekytor och konstverk skapar trivsel

Rosendals skolas utemiljö erbjuder mycket naturkänsla och möjligheter till rörelse för barnen. Fastigheten ligger direkt granne med Stadsskogen och har närhet till både Rosendals parkstråk och Kronparken. Strax intill skolgården finns en multihall där skolan framöver kommer att ha sin idrott. En angränsande allaktivitetsplats med klättervägg, löparbana, basketkorgar kompletterar även skolgårdens lekytor. Konstverk bidrar till trivseln och pryder dels skolans ytterfasader, men finns också monterat inomhus i “ljusschaktet” vid trapphuset.

Närhet till natur och aktiviteter gör Rosendal populärt bland unga och barnfamiljer och området fortsätter växa snabbt genom inflyttning och hållbart nybyggande:

Annons

– Med Rosendals skola får eleverna moderna lokaler där lärande, lek- och fritidsaktiviteter möts i en hållbar inramning. Det här blir nu en naturlig mötesplats för barn och ungdomar att under många år umgås och tillsammans utveckla lärande och fysisk aktivitet, säger utbildningsnämndens ordförande, Eva Christiernin (S).

Klimatsmarta och drifteffektiva lösningar

Hela Rosendal präglas av krav på hållbarhet och den nya skolans konstruktion kompletterar mycket väl den gröna utveckling som sker i området. Giftfria material har använts i lekutrustning och det finns solceller på taket som producerar el. På taket finns även sedumväxter som isolerar bra mot både kyla och värme, samt bidrar till att rena luftföroreningar.

Installerad teknik gör att skolan också kommer att vara mycket energieffektiv i jämförelse med byggnader av liknande storlek. I storköket finns exempelvis smarta ventilationskåpor som anpassar ventilationen efter vattenångan och värmen som bildas vid matlagning och disk.

– Vi är särskilt stolta över att skolan kommer ha en så pass låg energianvändning i den löpande driften. Förutom klimatsmarta lösningar bidrar den också till trivsel och trygghet i området, både under och efter skoltid. Det är härligt att nu se skolan fylld med verksamhet och höra att den uppskattas av både barn och vuxna, säger Simon Mughrabi, Fastighetschef på Skolfastigheter.

Invigning utomhus i grön inramning

I samband med fredagens invigning bjöds alla elever på glass efter sin skollunch. Invigningsbandet klipptes under eftermiddagen i strålande höstsol ute på skolgården och inbjudna gäster fick sedan möjlighet till en liten rundvandring. Dagen avrundades med att Skolfastigheter överlämnade basket-, fotbollar och pingisrackets i inflyttningspresent till skolans elever.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.