Projektet har fått namnet Green Cubes och handlar om att skydda och bevara regnskogen genom att ge skogsägarna en alternativ inkomstkälla till ett högre värde än jordbruk och skogsbruk – som är de två största orsakerna till avskogning.
Genom att mäta regnskogens volym och skapa en kvantifierbar enhet, som i detta fallet delas upp i 125 miljoner “Green Cubes” (en Green Cube = en kubikmeter), erbjuds företag att sponsra marken och därigenom ge skogsägaren ett ekonomiskt incitament för att bevara skogen som den är. Allt möjliggörs med hjälp av den senaste reality capture-tekniken från Leica Geosystems – en del av svenska Hexagon. Initiativet tillämpar ett helt nytt sätt för att ta sig an bevarandet av en de mest hotade livsmiljöerna på jorden. Tekniken och tillvägagångssättet går att applicera på även städers infrastruktur för att planera och simulera olika risker och möjliga konsekvenser av tex. klimatförändringar.
Genererar underlag från effektiva mätningar
Projektet har nu inletts där man genom den senaste mättekniken börjat skapa en digital tvilling av den utvalda hektaren. Med hjälp av Leica Geosystems hybrid-sensorer så kan regnskogen effektivt mätas in från luft och mark och generera underlag i form av fotorealistiska 3D-visualiseringar. På marken har den handburna enheten BLK2GO använts som med ett enda knapptryck effektivt samlar in miljontals datapunkter på skogens innehåll. Datapunkter som i sin tur processas för att återskapa miljön i form av den digitala tvillingen.
En stor del av skogsmätning handlar om att förstå dess tillväxt och eventuella avvikelser i trädens biomassa, vilket tidigare gjorts genom att manuellt mäta trädens omkrets och höjd med måttband(!). Nu kan istället stora ytor mätas på en bråkdel av tiden – och dessutom analyseras med högre detaljrikedom. Genom att mäta skogens volym och artrikhet kan forskare också uppskatta mängden bindande kol ovan jord och då få fram avgörande information för att förstå klimatförändringar och – kunna utveckla strategier för att mildra negativ klimatpåverkan.