En modern akvedukt

Foto: Anders Kjellberg

En modern akvedukt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den unika designen av Filborna vattentorn i Helsingborg låter den råa betongen få stå i fokus. Stadens nya landmärke har vuxit fram under utmanande precisionsarbete.

Gestaltningen, framtagen av Wingårdh Arkitektkontor, för tankarna till en modern akvedukt. Det nya vattentornet i Helsingborg utformas med en unik gestaltning med sina 40 meter i höjd och en ring med 90 meters diameter. Vattentornets högreservoar, den övre ringen, står på pelare 28 meter ovan mark och varje del är 11 meter hög. Servicetornet är tornets högsta punkt med sina 42 meter.

Horisontell förflyttning

Vattentornet blir tillsammans med stadens nuvarande vattentorn från 1962, som även fortsatt kommer vara i drift, en viktig del av det regionala vattendistributionsnätet och ett nytt landmärke i Helsingborg under minst 100 år framåt. Totalt kommer 15 000 kubikmeter vatten att rymmas i tornets hög- och lågreservoar. 22 000 kubikmeter vatten kommer dagligen att flöda genom tornet.

Vattnet pumpas upp till högreservoaren, tornet, via ledningar i servicetornet från de två nybyggda lågreservoarerna. Anledningen till uppdelningen är att man ska kunna utföra underhållsarbeten i ena reservoaren och samtidigt ska den andra vara i drift med vatten, förklarar Ulf Brolin, projektchef NCC Infrastructure. I högreservoaren förflyttar sig vattnet horisontellt samtidigt som vattennivån rör sig i höjdled.

– Detta ger en god omrörning av vattnet och risken för att vattnet blir stillastående minimeras. Vattnet levereras ut på ledningsnätet via en nybyggd ventilkammare, där ledningar från vattentornet är ihopkopplade med ledningsnätet, säger Ulf.

Foto: Joakim Kröger/NCC

Pelarna har byggts på plats med klätterformsgjutning. I det tidiga skedet funderade man över tre olika alternativ att bygga pelarna, med prefabricerade betongdelar, glidformsgjuta eller med klätterform.

– Efter hand som projektet växte fram på ritbordet blev valet klätterform. En del av anledningarna till valet av metod var arkitektens önskemål om brädformsstruktur, samt att kunna ha full kontroll över utförandet av betongarbetena, berättar Ulf.

En unik design

Under de senaste 40-50 åren har det i princip inte byggts några vattentorn i Sverige och aldrig ett med liknande design som detta, menar han.

– Jag har arbetat med betongkonstruktioner i över 25 år och samlat på mig en hel del erfarenheter. Det har varit såväl brobygge och kajkonstruktioner som avancerade grundläggningar. Många av mina tidigare projekt har inneburit att man inte tillåter vatten läcka in i konstruktionen, men i detta projektet har det varit tvärtom. Vattnet ska inte läcka ut. Jag tycker att vi har lyckats mycket bra med de val vi gjort av tekniska lösningar för att förhindra läckage.

Att få upp alla de 24 monoliterna, eller betongdelarna, som vardera väger 325 ton, har varit ett precisionsarbete utan dess like. Mycket av arbetet har utförts på hög höjd och med väder och främst vind har det inneburit stora utmaningar. Kraftig blåst har påverkat kranarna då de inte kunnat utföra lyft vid för höga vindhastigheter. Tack vare att planering i tidigt skede har fungerat i verkligheten har utförandet fungerat väl och tidplanen har kunnat hållas.

– Det gemensamma engagemanget hos alla personer som varit involverade i projektet har varit väldigt roligt, säger Ulf.

För hans insatser med Nya Vattentornet i Helsingborg tilldelades han utmärkelsen Årets Betongentreprenör på Betonggalan. ”Genom stor yrkesskicklighet har Ulf förvaltat och utvecklat byggmaterialet betong och sättet man hanterar platsgjutna konstruktioner. Den arkitektoniska utformningen har bidragit till utmaningar där den råa betongytan får skina,” lyder motiveringen.

– Det var verkligen en häftig känsla. Jag har fått många gratulationer, såväl från medarbetare på NCC som leverantörer och kunder. Dock vill jag påpeka att arbeta med projekt är ett lagarbete. Alla som deltagit i detta projekt ska känna del i utmärkelsen.

Foto: NSVA

FAKTA

  • De två nybyggda lågreservoarerna rymmer vardera 4000 m3, totalt 8000 m3. Högreservoaren är delad i två separata reservoarer som vardera rymmer 3500 m3, totalt 7000m3.
  • Vattentornet kommer inte att inhägnas med staket och larm som brukligt. Det är ett skyddsobjekt, men Helsingborg stad vill att allmänheten ska kunna vistas vid vattentornet, som blir något av en naturarena.
  • Vattentornet kommer, enligt ett förslag från NCC, att certifieras enligt CEEQUAL, ett klassningssystem som utvecklats för att främja hållbarheten i mark- och anläggningsprojekt. Det är ett system för att bedöma hur ett projekt har lyckats hantera främst miljöfrågor, men även sociala aspekter, från projektets idéstadie till att det står på plats.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.