En plattform för återbruk inom inredningsbranschen, en återvinningsanläggning där trädgårdsavfall omvandlas till biokol, Lunds kommun och Stena Nordic Recycling Centre var några av de som igår prisades på Återvinningsgalan.
Galan gick av stapeln på Berns Salonger i Stockholm och anordnas varje år av tidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.
Årets förebyggare
Ivana Kildsgaard/100-gruppen, en plattform för samarbete kring hållbar design och återbruk inom inredningsbranschen.
”Med visionen om ett långsiktigt samarbete för ständig utveckling av hållbara interiörer i en cirkulär ekonomi bedöms Ivana Kildsgaard och samverkansorganisationen 100-gruppen kunna spela en stor roll för att göra verklighet av tankar kring hållbara kontors- och butiksinredningar.”
Årets Återvinningsanläggning
Biokol, framställning av biokol från trädgårdsavfall.
”Stockholm Vatten och Avfall har tillsammans med Fortum Värme uppfört en anläggning som framställer biokol ur inlämnat trädgårdsavfall. Biokolet fungerar som kolsänka och används för att binda vatten i och tillföra näringsämnen till planteringar i stadsmiljön. Projektet har rönt stor internationell uppmärksamhet och dess klimatpotential är stor.”
Årets Återvinningskommun
Lunds kommun
”Lund har ett genomgripande miljöarbete i kommunen och har bland annat länge satsat på fastighetsnära insamling som idag i princip är helt utbyggd i kommunen. Detta har lett till att mängden insamlade förpackningar och returpapper ligger långt över genomsnittet i landet. Även andelen utsorterat matavfall ligger högt och detta blir till biogas och växtnäring. Samtidigt har den totala mängden avfall faktiskt sjunkit och alla transporter sker fossilfritt.”
Årets Avfallsbehandlare
Stena Nordic Recycling Centre
”Med nyutvecklade automatiserade processer baserade på den senaste tekniken, kan Stena Nordic Recycling Center i Halmstad separera materialen i den svårsorterade rest som uppstår vid återvinning av komplexa produkter, såsom till exempel bilar. Det handlar som stora mängder material som nu materialåtervinnas istället för att hamna på deponi eller förbrännas. Alla processer sker inomhus i en anläggning som i storlek motsvarar åttio fotbollsplaner.”
Foto: Nordiske medier